EPA-photo2-575x383.jpg

Idag landar 60 ton

förnödenheter i Filippinerna

UNICEFs katastrofsändning som lyfte från centrallagret i Köpenhamn i söndags når idag fram till Filippinerna. I lasten finns vattenreningstabletter, vätskeersättning, näringsprodukter, vattencontainrar, vattendunkar, presenningar, tält med mera. UNICEF kämpar mot klockan för att hantera den besvärliga logistiken, koordinera insatserna och nå ut till barnen.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 12

Uppdaterad |

2013 11 12

Idag landar 60 ton förnödenheter i Filippinerna

Tacloban, Filippinerna. Foto: © European Pressphoto Agency/Francis R. Malasig

De förnödenheter som UNICEF hade lagrade i landet har redan delats ut och den nya sändningen ska omgående skickas iväg till de områden där behoven är som störst.  Logistiken är en enorm utmaning. Filippinerna är ett ö-rike och det är oerhört svårt att ta sig fram när infrastrukturen har förstörts. Trots raserade vägar gäller det att nå fram till barnen och deras familjer. För att det ska fungera snabbt och effektivt krävs noggrann planering och koordinering.

UNICEFs fältkontor i Filippinerna arbetar för fullt för att trappa upp insatserna i den mycket svåra situationen. Vi har ställt om vår ordinarie verksamhet i landet och kallat in experter från anda delar av världen.  Storleken, allvaret och den komplexa situationen kräver nu att UNICEF omorganiserar hela sin internationella verksamhet och förflyttar nu ännu mer personal till Filippinerna.

Barn är extremt sårbara i katastrofer det är UNICEFs uppgift att skydda dem och tillgodose deras rättigheter. I nära samarbete med det drabbade landets regering, övriga FN-organ och andra hjälporganisationer ansvarar UNICEF för att leda insatserna inom följande områden:

Konsekvenserna av tyfonen Haiyan är ofattbara. 11,3 miljoner människor är drabbade varav minst hälften är barn, som alltid är de allra mest sårbara i katastrofer. Barnen kommer att behöva hjälp under flera månader framåt. UNICEF behöver samla in 224 miljoner kronor för att kunna fortsätta det livsviktiga insatserna för barnen i Filippinerna.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.