Default hero image

UNICEF flyger förnödenheter

till södra Somalia

Förra veckan landade UNICEFs sändning med katastrofhjälp i flyktinglägret i Baidoa, södra Somalia. Lasten innehöll fem ton med näringstillskott och mediciner till svårt undernärda barn, samt utrustning för att kunna rena vatten. Fler leveranser är på väg. Förnödenheterna behövs för att kunna rädda livet på barn som drabbats av torkan

Skribent |

Publicerad |

2011 07 19

Uppdaterad |

2011 07 19

UNICEF flyger förnödenheter till södra Somalia

Läget på Afrikas horn är världens mest akuta humanitära katastrof. Över två miljoner barn i regionen lider av undernäring. I Somalia är över en halv miljon barn i skriande behov av vård och näring. I vissa delar av södra Somalia gäller detta vart tredje barn. 

Befolkningen i Somalia är under en extrem press, av flera anledningar. De beväpnade konflikterna mellan olika politiska fraktioner har trappats upp samtidigt som torkan har förvärrats och mat- och bränslepriser har skjutit i höjden.

Videon handlar om situationen för de somaliska flyktingar som har tagit sig till flyktingläger i Kenya (på engelska).

Viktigast att stoppa undernäringen

– Att få bukt med undernäringen i södra Somalia är högsta prioritet. Men endast matdistribution räcker inte. Barn och deras familjer behöver skydd och omsorg, hälsovård och rent vatten, säger Rozanne Chorlton, chef för UNICEF i Somalia.

Barn som är svårt undernärda drabbas oftare av sjukdomar då deras immunförsvar är försvagat. De kan få både fysiska och mentala permanenta skador av undernäringen.

För att barnens immunförsvar ska stärkas behöver de snabbt få i sig tillräckligt med näringsämnen. Rent vatten skyddar mot magsjukdomar och uttorkande diarréer. Barnen behöver också få vaccin mot farliga sjukdomar.

Vad gör UNICEF?

  • UNICEF finns på plats i Östafrika och arbetar med att behandla akut undernäring, tillhandahålla mediciner och vaccin för att förebygga sjukdomar.

  • Vi ökar tillgången till rent vatten genom att reparera pumpar, gräva brunnar, desinfektera vattenkällor samt köra in mer rent vatten med tankers.

  • UNICEF ser till att barnen får fortsatt skolgång genom att sätta upp tillfälliga skolor i flyktingläger, utbilda lärare och distribuera skolmaterial.

  • Vi arbetar för att skydda barn mot våld, exploatering och utnyttjande i flyktinglägren.

  • Mellan januari och maj i år behandlade UNICEF över 100 000 akut undernärda barn på kliniker runt om i Somalia.

Hjälpsändningarnakommer att fortsätta så länge hjälpen kommer fram till dem som behöver den.

Stöd UNICEFs katastrofarbete i Östafrika

I samarbete med andra hjälporganisationer utökar vi nu katastrofhjälpen.

Skänk 50 kronor genom att sms:a Liv till 72 900 eller ge en större gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.