IMG1200-575x383.jpg

Kaos på Filippinerna

efter tyfonen

Den kraftiga tyfonen över Filippinerna har ödelagt det mesta i sin väg. 5,4 miljoner människor har drabbats och nästan hälften av dem är barn. UNICEF finns på plats och hjälper barnen och deras familjer. Vatten, näring och tak över huvudet är högsta prioritet.

Skribent |

Publicerad |

2012 12 12

Uppdaterad |

2012 12 12

Kaos på Filippinerna efter tyfonen

Foto: © UNICEF/Jmitem

Tyfonen Bopha anses vara den värsta på flera årtionden. Befolkningen i de bergiga områdena ute på landsbygden överraskades av tyfonen som drog fram över landet för en vecka sedan. Utan förvarning forsade lera och vatten fram genom byarna och ödelade hus och infrastruktur.

Över 300 000 hemlösa

Nära 700 människor har mist livet och nära 800 människor saknas fortfarande. Över 300 000 har blivit hemlösa. 150 000 barn och 35 000 gravida eller ammande kvinnor hotas av undernäring.

Förödelsen är enorm. 28 000 hektar åkermark har förstörts och över 300 skolor har skadats. Över 70 000 hem har skadats eller förstörts och elektriciteten fungerar fortfarande inte. De områden som drabbades värst var provinserna Surigao del Sur, Davao Oriental och Compostela Valley, där Filippinernas president nu har utlyst katastroftillstånd.

IMG_2120-575x356.jpg
Foto: © UNICEF/Jmitem

Foto: © UNICEF/Jmitem

UNICEF finns på plats

UNICEF som finns på plats i Filippinerna sedan 1948 har ständig katastrofberedskap och kunde omedelbart börja hjälpa de drabbade barnen och deras familjer. Eftersom stora delar av vattensystemet har förstörts eller förorenats, är tillgången till rent vatten högsta prioritet.

Smutsigt vatten och trånga flyktingläger innebär stor risk för epidemier. UNICEF kämpar för att förhindra att barnen blir sjuka och dör av svåra diarréer eller luftvägsinfektioner.  Hittills har man hunnit dela ut 3000 vattenpaket, 3000 hygienpaket samt 1000 presenningar. Hygienpaketen innehåller till exempel vattendunkar, vattenreningstabletter, tvål, tandborstar, tandkräm och blöjor.

UNICEF har också levererat utrustning för att bygga enkla latriner vilket är absolut nödvändigt i ett område där de flesta familjer har förlorat sina hem. En annan av UNICEFs prioriteringar är att hitta och identifiera ensamma barn som kommit ifrån sina familjer i kaoset under tyfonen.

Nya hjälpleveranser från huvudstaden Manila är också på väg med bland annat näringstillskott som räcker till 90 000 barn.

UNICEF stannar hos barnen i Filippinerna så länge det behövs, men mer pengar behövs omgående för att det livsviktiga hjälparbetet ska kunna fortsätta. UNICEF vädjar till omvärlden och ber om 65 miljoner dollar till hjälparbetet under de kommande månaderna.

Din hjälp behövs

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.