Default hero image

Tusentals hemlösa människor i delstaten Rakhine på Burmas västkust hotas av cyklonen Mahasen som väntas nå fastlandet idag eller imorgon. Vi finns på plats och står redo att hjälpa regeringen med humanitär hjälp till området.

Skribent |

Publicerad |

2013 05 16

Uppdaterad |

2013 05 16

UNICEF redo att hjälpa drabbade när cyklonen når Burma

Situationen i delstaten Rakhine är redan svår på grund av etniska och religiösa konflikter mellan buddhister och muslimer, vilket gjort att tiotusentals människor tvingats fly från sina hem. När cyklonen nu slår in över land befaras kraftiga regn och översvämningar drabba de hemlösa familjerna extra hårt. I liknande situationer brukar vattnet förorenas och vattenburna sjukdomar spridas snabbt. Det innebär en farlig situation för små barn som bland annat kan få livshotande diarrésjukdomar.

Tillsammans med andra FN-organ och internationella organisationer samarbetar vi med Burmas regering för att förflytta hemlösa till säkrare områden. Burmas regering har aktivt sökt internationellt samarbete och bidrag för att kunna bemöta den väntade katastrofen. Presidenten Thein Sein har lovat att katastrofarbetet ska utföras utan diskriminering baserad på etnicitet och religion och att främsta prioritet ska vara att rädda liv. UNICEF och andra hjälporganisationer välkomnar uttalandet och uppmanar regeringen att garantera ansvarstagande och öppenhet, samt att räddningsinsatser ska sättas in i god tid.

Vi har fyllt på våra lager i landet med förnödenheter, satt in extra personal och förbereder även insatser i utsatta områden i angränsande delstaten Chin, i Mandalay-regionen och i norra delstaten Kachin. Men vi behöver mer resurser till insatserna i Burma. Framförallt till det livsviktiga arbetet att distribuera rent vatten och förbättra sanitet och hygien i de drabbade områdena.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.