Våra samarbetspartners

Madagascar-575x431.jpg
Skolstart

80 miljoner kronor var resultatet av den senaste mjukdjurskampanjen som engagerat alla IKEA-varuhus runt om i världen. Pengarna går till att förbättra barns utbildning i Afrika, Central- och Östeuropa samt Asien. Sedan 2003 har IKEA Foundation, via den årliga mjukdjurskampanjen, skänkt drygt 500 miljoner kronor till UNICEF och Rädda Barnen.

Amelia-Shukur1-575x383.jpg
Etiopien

Amelia Adamo har aldrig blivit så påverkad av en resa som den till Etiopien år 2008. "Shukurs ögon ska inte släppa mig. De ska etsa sig in så att jag aldrig glömmer." Läs Amelias krönika.

Unicef Logo Swedish
Europa

I helgen var det stor aktivitet på IKEAs varuhus runt om i landet när frivilliga och personal från UNICEF var på plats och sålde mjukdjur. Mjukdjurskampanjen har sedan starten 2003 samlat in 317 miljoner kronor och gett barn i 45 länder en möjlighet att gå i skolan. I år hoppas man att försäljningen fram till jul ska ge ytterligare 110 miljoner kronor.

Haiti_IKEA-575x383.jpg
Idrott och lek

Barnen på Haiti lider fortfarande av konsekvenserna från jordbävningen 2010. Leksaker ger viktiga möjligheter att leka och uttrycka sig kreativt och hygienpaket ger skydd mot kolera och andra farliga sjukdomar. IKEA och UNICEF skickade gemensamt leksaker och hygienpaket till ett värde av 945 700 kronor.

UNICEF_Sodiqov_projekt-575x431.jpg
Tadzjikistan

I Tadzjikistan är kvaliteten på skolor och undervisning mycket låg och många barn, främst flickor, hoppar av skolan i förtid. Här arbetar UNICEF för att förbättra skolmiljön och införa en mer barnvänlig pedagogik. Med hjälp finansiering av IKEA Foundation rustar vi nu upp 15 skolor och vidareutbildar lärarna.

UNICEF_Olivier-Asselin2_projekt-575x383.jpg
Sierra Leone

I Sierra Leone har antalet utbildade lågstadielärare inte ökat i samma takt som eleverna. För att kunna t emot alla skolbarn har man därför varit tvungna att anställa massor av outbildade lärare. Här har UNICEF, med stöd från IKEA Foundation, och tillsammans med Sierra Leones utbildningsmyndigheter, startat ett distansutbildningsprogram för obehöriga lärare.

UNICEF_Pirozzi-575x383.jpg
Moldavien

Kunskapen om barnkonventionen är låg i Moldavien och vuxna tar inte barns rättigheter på allvar. Inte ens i skolan där många lärare är auktoritära. Att skrika och slå sina elever är fortfarande en vanlig metod för att skapa ordning. Men tack vare ett UNICEF-projekt som stöds av IKEA Foundation ökar nu barns kunskap om sina rättigheter – och lärarnas.

sunnan_IKEA-575x383.jpg
Pakistan

– Miljoner barn kan inte rita, skriva eller läsa efter solnedgången, vilket begränsar deras utveckling och möjligheter i framtiden, säger Marianne Barner, chef för IKEA Social Initiative. Vi hoppas att lamporna är ett litet men viktigt bidrag för att förbättra barns liv i utvecklingsländer.

Indien-bomullsfält-Mani-575x436.jpg
Indien

Mani, 14, blev slagen när hon försökte prata med andra barn som arbetade på bomullsfälten. Om barnen försökte sjunga, ta en kort paus för att spela spel eller arbetade långsamt, på grund av yrsel från bekämpningsmedlens ångor eller den intensiva hettan, slog markägaren dem med en trädgren.

Unicef Logo Swedish
Indien

En donation från H&M till UNICEF på 4,5 miljoner USD ligger till grund för ett nytt femårigt initiativ till stöd för barns rättigheter i Indien. UNICEF ska ge fler barn i ett av världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande länder tillgång till utbildning och hälsa.

Unicef Logo Swedish
Kina

Den 12 maj 2008 drabbades Kina av en våldsam jordbävning. 88 000 människor dog och nära 400 000 skadades. Jordbävningen förstörde också miljontals hem och lämnade 5 miljoner människor hemlösa i Sichuan och i de närliggande provinserna Gansu, Shaanxi, Yunnan och Chongqing. Katastrofen slog hårdast mot barnen.

UNICEF_Estey_projekt-575x383.jpg
Vietnam

Befolkningen i Vietnam består av 54 folkgrupper med olika språk. Trots det har all skolundervisning i landet hittills varit på vietnamesiska. Det ska vi ändra på. Med stöd av IKEA och i samarbete med den vietnamesiska regeringen har UNICEF startat ett projekt där etniska minoriteter får undervisning på sitt eget modersmål.

Unicef Logo Swedish
Indien

IKEA utökar sitt stöd till UNICEF med 422 miljoner kronor. Det innebäratt IKEA under en 15-årsperiod totalt kommer att ge 1,6 miljarderkronor till UNICEFs arbete för barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Idrott och lek

© Hammarby Lagkapten Mikkel Jensen och Paulinho i nya matchtröjorna. - UNICEFs verksamhet ligger mig varmt om hjärtat. Det är en organisation som hjälper barn som lever under svåra förhållanden och inte haft samma tur som oss som vuxit upp i Norden. Jag har all respekt för UNICEF, och det känns väldigt bra att kunna hjälpa till på det här sättet. Så kommenterar Hammarbys lagkapten Mikkel Jensen samarbetet med UNICEF som presenterades idag.

Unicef Logo Swedish
Sverige

UNICEF Sverige och Svenska Fotbollförbundet har inlett ett samarbete mot handel med barn. Även Svenska Handikappidrottsförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet har tackat ja till att samarbeta med UNICEF De tre idrottsförbunden är sedan tidigare medlemmar i UNICEF Sverige.