Haiti_IKEA-575x383.jpg

UNICEF och IKEA skickade

leksaker till haitiska barn

Barnen på Haiti lider fortfarande av konsekvenserna från jordbävningen 2010. Leksaker ger viktiga möjligheter att leka och uttrycka sig kreativt och hygienpaket ger skydd mot kolera och andra farliga sjukdomar. IKEA och UNICEF skickade gemensamt leksaker och hygienpaket till ett värde av 945 700 kronor.

Skribent |

Publicerad |

2011 10 25

Uppdaterad |

2011 10 25

UNICEF och IKEA skickade leksaker till haitiska barn

IKEA Foundation donerade leksaker till ett värde av ca 945 700 svenska kronor. Foto: UNICEF/Dormino

PORT-AU-PRINCE, Haiti, 25 oktober 2011 – Barnen springer efter en liten lastbil som slingrar sig genom Centre d’Hebergement Tabarre 23, ett trångt läger där hundratals människor bor i plastövertäckta tält, trä- och plåtskjul.

Lastbilen stannar utanför en trygg, övervakad plats där barnen kan leka och vara barn. Långsamt lyfts lasten ur lastbilen. Lådorna innehåller en skatt bestående av leksaker, målarutrustning, tvål och andra saker som kan vara bra att ha när man är liten.

Fem år gamla Aliya Nissa Charlite tittar nyfiket i lådorna och får snabbt syn på färgglada mjukdjur, kritor, ritblock, saxar och handdukar, saker som hon och andra barn kommer kunna använda här under de närmsta veckorna, tack vare samarbetet mellan IKEA, UNICEF och en lokal icke-statlig organisation.

Mer än bara tidsfördriv

IKEA Foundation donerade leksaker till ett värde av ca 945 700 svenska kronor och UNICEF lade till hygienpaket till leveransen för att uppmuntra människorna i lägren att tvätta händerna.

Under den första distributionsfasen skickades leveranser till barnvänliga områden i omkring 30 katastrofläger runt om i landet, styrda av UNICEFs samarbetspartner Heartland Alliance. Nästan 20 000 barn nåddes under 15 dagar. Den andra distributionsfasen fokuserade på äldreboenden.

För Haitis barn, som än idag drabbas av den förödande jordbävningen 2010, en pågående koleraepidemi och ihållande fattigdom, innebär leksakerna mer än bara tidsfördriv. Leksaker ger viktiga möjligheter att leka och uttrycka sig kreativt och hygienpaketen ger skydd mot kolera och andra farliga sjukdomar.

Mer inflytande till haitiska kvinnor

Barnen var inte de enda som gynnades av samarbetet. Leveranserna förbereddes för distribution av medlemmar ur Solidarité des Femmes Haïtiennes (SOFA), en haitisk förening som består av och hjälper kvinnor, många av dem offer för könsrelaterat våld.

– Vår organisation är en väldigt stark gemenskap av kvinnor som hjälper varandra, säger 53 år gamla Yvose Edouard, en medlem i SOFA. Vi erbjuder kvinnor medicinsk hjälp, vi lär dem skydda sig själva och varandra och vi erbjuder dessutom korttidsboenden för kvinnor som inte vågar återvända hem av rädsla för att bli slagna, förklarar hon.

Kvinnorna från SOFA fick ca 500 Gourdes, eller 90 svenska kronor, om dagen för sitt arbete.

– Att involvera kvinnorna från SOFA i det här initiativet visar hur alla tjänar på det här projektet, säger Françoise Gruloos-Ackermans, UNICEFs representant på Haiti. Kvinnorna får möjlighet till en inkomst genom att förbereda distributionen av donerade leksaker till barnen i lägren, vilket inte varit möjligt utan samarbetet mellan UNICEF och IKEA.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.