
Större respekt för barns
rättigheter i Moldavien
Kunskapen om barnkonventionen är låg i Moldavien och vuxna tar inte barns rättigheter på allvar. Inte ens i skolan där många lärare är auktoritära. Att skrika och slå sina elever är fortfarande en vanlig metod för att skapa ordning. Men tack vare ett UNICEF-projekt som stöds av IKEA Foundation ökar nu barns kunskap om sina rättigheter – och lärarnas.
Publicerad |
2011 08 22
Uppdaterad |
2011 08 22
Större respekt för barns rättigheter i Moldavien
Tonårspojkar i Moldaviens huvudstad Chisinau. Foto: UNICEF/Pirozzi
Pedagogik och läroplan saknar barnfokus
– Situationen i Moldavien, särskilt i utbildningssystemet, är inte speciellt bra för barn, säger Ludmila Lefter, projektsamordnare. En lärarvolontär fick till exempel höra av en ung lärarstudent att hon nog hade problem med disciplinen i klassrummet, eftersom att hon inte hade en lång stav att slå eleverna med.
Elevernas rätt till god utbildning stöds inte ens av den nationella läroplanen, som är inkonsekvent och full med ovidkommande information. Själva undervisning är ofta usel och opedagogisk och det är vanligt att barnen bara lär sig rabbla ur boken, och inte förstår vad de lärt sig.
Eleverna måste respekteras
Syftet med projektet i Moldavien är att göra skolorna mer barnvänliga, både när det gäller miljö och pedagogik. Den främsta uppgiften är att öka kunskapen om barns rättigheter, både bland lärare och elever och visa dem ett annorlunda sätt att förhålla sig till varandra.
Lärarna får ett pedagogiskt stöd för att lära sig att stödja elevers utveckling och uppmuntra dem att uttrycka sig. Barnen lär sig att förstå när deras rättigheter kränks och hur man försvarar sina rättigheter.
Mänskliga rättigheter för barn – av barn
Som ett första steg i projektet skapades en kampanjaffisch om barnets rättigheter. Affischen utarbetades gemensamt av en grupp barn tillsammans med en barnsrättsexpert och en grafisk formgivare. Genom egna ord och egna bilder förklarar barnen alla barns rätt till utbildning, en anständig bostad och bra hälsovård. Afischen distribueras till alla skolor i Moldavien.
– Jag har fått lära mig att jag har rätt att uttrycka min åsikt, att bli lyssnad på, säger 15-åriga Anna som är ett av barnen som deltog i arbetet med affischen.
– Sedan jag började delta i projektet, så säger lärarna på min skola inte längre fula ord när de pratar med oss. De är mycket mer försiktiga nu när de vet att barn måste respekteras, säger Vicky, en annan 15-årig elev. När jag hade lärt mig om mina rättigheter, började jag att berätta för mina vänner. Nu vet de också att alla har rätt att säga vad de tycker.
400 000 elever får en bättre skola
Projektet har fått ekonomiskt bidrag från IKEA Foundation genom försäljning av mjukdjur. Genom att förse lärare med kunskap om barnfokuserad pedagogik och öka medvetenheten hos föräldrar och allmänhet om barns rättigheter, är syftet med projektet att hjälpa 400 000 barn att få tillgång till kvalitet i utbildningen och ge barnen bättre medverkan i skolfrågor.
– Jag började delta i projektet eftersom jag var nyfiken. Att få lära mig om mina rättigheter gav mig kraft att göra något. Min dröm är att jag får gå i en skola där barn verkligen respekteras, säger Anna.
Tack vare stödet från UNICEF och IKEA Foundation, kan den drömmen nu besannas, inte bara för Anna, utan för många barn i Moldavien.