Johan-E-Nilson.jpg

Skribent |

Publicerad |

2011 07 12

Uppdaterad |

2011 07 12

Äventyraren Johan mötte 'änglar' i New York

Under elva månader reser Johan E Nilson från Nordpolen till Sydpolen helt för egen kraft, utan motorer. Expeditionen går via Grönland, Nord- och Sydamerika genom att cykla, segla, åka hundspann och kitesurfa. I fredags träffade han UNICEFs experter på katastrofhjälp i New York.

Johan-E-Nilson.jpg
Johan E Nilson

Johan E Nilson

På UNICEFs internationella central för katastrofarbete, UNICEF Operation Central, i New York arbetar experter på katastrofhjälp som bevakar omvärlden dygnet runt.

Såhär skriver Johan i Pole2Pole-dagboken om besöket (översatt från engelska till svenska här nedanför):

”UNICEF samordnar insatser i katastrofområden och under naturkatastrofer. UNICEF-personalen visade hur ett katastrofpaket, som skickas till barnen i dessa områden, kan se ut. Många av barnen i krig och katastrofer är föräldralösa. Det är svårt att föreställa sig hur de har det.

På perrongen i tunnelbanan står jag bredvid en pappa och hans son. En man från UNICEF kommer fram och berättar om organisationen och frågar om pappan vill göra en donation. Han ger ett bidrag. Sonen frågar pappan varför han vill ge pengar till den där mannen. Pappan förklarar hur UNICEF arbetar för att försöka göra världen bättre för alla utsatta barn. Pojken ler och frågar: 'Så dom är liksom änglar?'

Jag tycker att det förklarar rätt bra vad dessa organisationer representerar för oss och för vår framtid.”

Förutom UNICEF besökte Johan även ECPAT och Clinton Climate Initiative (CCI) i New York. Expeditionen Pole2Pole är ett samarbete med Svenska PostkodLotteriet och startade i april 2011.

Johan E. Nilsons har tidigare utfört 25 expeditioner i 100 länder. Han har till exempel vandrat över Alaska, paddlat kajak till Afrika och bestigit “Seven summits” – de högsta bergen på alla sju kontinenter.

Blogg-bild-Globe-Pole2Pole1.jpg
Pole2Pole

Pole2Pole

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.