UNICEF_Estey_projekt-575x383.jpg

Skolundervisning på

minoritetsspråk

Befolkningen i Vietnam består av 54 folkgrupper med olika språk. Trots det har all skolundervisning i landet hittills varit på vietnamesiska. Det ska vi ändra på. Med stöd av IKEA och i samarbete med den vietnamesiska regeringen har UNICEF startat ett projekt där etniska minoriteter får undervisning på sitt eget modersmål.

Skribent |

Publicerad |

2009 04 22

Uppdaterad |

2009 04 22

Skolundervisning på minoritetsspråk

Barn från en minoritetsbefolkning får undervisning på sitt modersmål i den UNICEF-stödda grundskolan Ban Pho i distriktet Bac Han i den avlägsna provinsen Lao Cai. Foto: UNICEF/Estey

Tvåspråkig undervisning

Alla barn har rätt till undervisning på sitt eget språk, annars har de inte möjlighet att lära och utvecklas till sin fulla potential. När elever från etniska minoriteter får en högre standard på sin undervisning ökar också deras möjlighet till delaktighet i skolan och samhället.

Syftet med språkprojektet att utveckla metoder för att införliva minoritetsspråk i undervisningen. Lärare på de utvalda för- och grundskolorna får utbildning och stöd för att kunna samspela bättre med de tvåspråkiga eleverna. Det framställs också undervisningsmaterial på elevernas modersmål.

7 000 elever berörs

Språkprojektet, som  finansieras av IKEA, startade år 2006 och har blivit en stor framgång i de för- och grundskolor där det införts. Nu ska projektet förlängas och nå fler barn och lärare. Avsikten är att projektet ska omfatta 7 000 för- och grundskoleelever, 3 000 föräldrar och 500 lärare på 18 grundskolor och 16 förskolor. Projektet kommer att genomföras mellan 2009 och 2013.

Vietnam-UNI10236-Josh-Estey-575x383.jpg
Flickor från en minoritetsgrupp läser skolböcker på sitt modersmål i den UNICEF-stödda grundskolan Ban Pho i distriktet Bac Han i den avlägsna provinsen Lao Cai.Foto: UNICEF/Estey

Flickor från en minoritetsgrupp läser skolböcker på sitt modersmål i den UNICEF-stödda grundskolan Ban Pho i distriktet Bac Han i den avlägsna provinsen Lao Cai. Foto: UNICEF/Estey

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.