sunnan_IKEA-575x383.jpg

Solcellslampan Sunnan lyser

upp mörkret

– Miljoner barn kan inte rita, skriva eller läsa efter solnedgången, vilket begränsar deras utveckling och möjligheter i framtiden, säger Marianne Barner, chef för IKEA Social Initiative. Vi hoppas att lamporna är ett litet men viktigt bidrag för att förbättra barns liv i utvecklingsländer.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 19

Uppdaterad |

2011 08 19

Solcellslampan Sunnan lyser upp mörkret

Hajira, 7 år, läser läxor. Hon har stor nytta av lampan då det inte finns någon el i flyktinglägret där hon vistas. Foto: © UNICEF/Zaidi

UNICEFs samarbetspartner IKEA har tagit fram en extra kraftfull och tålig solcellslampa för utvecklingsländer. Lampan är designad för att klara av tuffa förhållanden och batteriet klarar av mycket höga temperaturer. För varje lampa som köps i IKEAs varuhus, skänker företaget en lampa till barn i medel- och låginkomstländer. Lampan gör det möjligt för barn att leka, läsa, skriva och studera på kvällen, även om deras hem inte har någon elektricitet.

– Flickor är speciellt utsatta eftersom de måste hjälpa till hemma efter skolan och deras enda chans att kunna göra läxorna är på kvällen, säger Marianne Barner, chef för IKEA Social Initiative. Sunnan kan betyda mycket för dem. Om de hinner göra sina läxor innebära det troligen att deras närvaro ökar i skolan och därmed förbättras även resultaten.

– Vi är väldigt glada att IKEA ytterligare breddar sitt mångåriga och omfattande samarbete med oss. Solcellslampan är ett utmärkt exempel på hur företag kan integrera socialt ansvar med sin affär, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare UNICEF Sverige.

IKEA_sunnan-575x383.jpg
Luqman, 10 år, läser i ljuset av solcellslampan Sunnan som IKEA har skänkt till flyktinglägret Jalozai i Pakistan.Foto: © UNICEF/Zaidi

Luqman, 10 år, läser i ljuset av solcellslampan Sunnan som IKEA har skänkt till flyktinglägret Jalozai i Pakistan. Foto: © UNICEF/Zaidi

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.