Default hero image

UNICEF och IKEA Foundation når

74 miljoner barn i Indien

Skribent |

Publicerad |

2012 09 05

Uppdaterad |

2012 09 05

UNICEF och IKEA Foundation når 74 miljoner barn i Indien

Under september månad firar IKEA och UNICEF sitt tio år långa samarbete i Indien. Samarbetet har betytt att över 74 miljoner barn får en möjlighet att skapa en bättre framtid för sig själva och sina familjer.

Samarbetet lanserades med en banbrytande kampanj för att främja barns rättigheter i “mattbältet” i Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh och utvidgades sedan 2006 till att gälla även delstaten Andhra Pradesh. Under 2008 expanderade arbetet i över 15 delstater i ett land där mer än 28 miljoner barn är involverade i barnarbete och uppskattningsvis 4 700 barn under fem års ålder dör varje dag.

- Genom att arbeta tillsammans under de senaste 10 åren, och bidra med mer än 100 miljoner Euro till UNICEF-projekt i Indien hittills har vi skapat bättre förutsättningar för mer än 74 miljoner barn, förklarar Per Heggenes, vd på IKEA Foundation. Genom att fortsätta att tänka långsiktigt och samarbeta med UNICEF inger vi hopp åt miljonstals familjer.

- IKEA:s ledarskap har fått bestående effekter för barn runt om i världen, säger UNICEF:s högsta chef Anthony Lake. Fler barn får den näring de behöver för att överleva och växa, fler barn får tillgång till renare vatten och bättre sanitet och fler barn stannar i skolan istället för att utnyttjas som illegal arbetskraft. UNICEF ser fram emot det kommande decenniet av detta viktiga samarbete med IKEA.

Här är några exempel på vad som åstadkommits under de senaste årtiondet.

Hälsa och hygien: – 370 000 barn har undersökts för undernäring och 56 500 barn har behandlats. – Över två miljoner kvinnor har lärt sig om fördelarna med amning – 32 miljoner hushåll har fått toaletter och 67 procent av skolorna har tillgång till toaletter, handfat och förbättrat dricksvatten.

Barnets rättigheter och utbildning: – Barn i 13 120 skolor får bättre förutsättningar med nyutbildade lärare och bättre läroplan. – 15 000 barn i Indiens bomull- och mattbälten har fått möjlighet att gå i skolan och lära sig läsa, skriva och räkna. – 600 nya barnrättskommittéer har inrättats för att få bukt med barnarbete. – Mer än 500 000 lokala ledare och tjänstemän har utbildats för att skydda barn.

Länk till en detaljerad rapport

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.