UNICEF_Sodiqov_projekt-575x431.jpg

Roligare skola för

barn i Tadzjikistan

I Tadzjikistan är kvaliteten på skolor och undervisning mycket låg och många barn, främst flickor, hoppar av skolan i förtid. Här arbetar UNICEF för att förbättra skolmiljön och införa en mer barnvänlig pedagogik. Med hjälp finansiering av IKEA Foundation rustar vi nu upp 15 skolor och vidareutbildar lärarna.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 23

Uppdaterad |

2011 08 23

Roligare skola för barn i Tadzjikistan

Skolflickor i Tadzjikistan lär sig spela volleyboll

Möjligheten till sport ökar intresset för att gå i skolan. Foto: UNICEF/Sodiqov

Pedagogik, böcker, dvd och tv

Vakshk District School nr 20 är en av 15 skolor i Tadzjikistan som rustats upp för att bli mer barnvänlig. I det nya biblioteket står alldeles nya böcker i hyllorna och det finns även dvd-filmer och en ny tv.

– Det är första gången elever ser nya böcker i den här skolan, säger Sadriddin Akhmedov, rektor i skolan som ligger på landsbygden i Tadzjikistan. Senaste gången vi fick nya böcker var nog för 20 år sen.

IKEA finansierar inte bara böcker, utan även fortbildning av lärare. Lärarna får utbildning i pedagogiska och interaktiva inlärningsmetoder.

UNICEF_Sodiqov2_projekt-575x431.jpg
Samling utanför den nyrenoverade skolan i Tadzjikistan.Foto: UNICEF/Sodiqov

Samling utanför den nyrenoverade skolan i Tadzjikistan. Foto: UNICEF/Sodiqov

Möbler, vatten och toaletter

Efter att ha visat runt i det nymöblerade biblioteket öppnar Sadriddin Akhmedov stolt en dörr till ett klassrum som fått nya möbler och utrustning.  Klassrummet har också utrustats med värme så att barnen slipper frysa i vinter.

Skolan har även fått tillgång till rinnande vatten och toaletter, så nu kan barnen tvätta händerna före maten och efter toalettbesök. Eleverna får också lära sig mer om sambandet mellan rent vatten och sjukdomar och om varför det är så viktigt med god hygien.

– Vi påminner alltid våra klasskamrater och vänner om att de måste tvätta sina händer och bara dricka rent vatten för att hålla sig friska, berättar Bahtinisso som gick med i skolans hygiengrupp förra året.

Pengarna till upprustningen kommer från IKEAs årliga försäljning av mjukdjur till förmån för UNICEF. För varje mjukdjur IKEA säljer i världen under perioden 1 november till 23 december får UNICEF och Rädda Barnen dela på 10 kronor.

UNICEF_Giacomo-Pirozzi_projekt-575x383.jpg
En flicka på en grundskola i Tadzjikistans huvudstad Dushanbe.Foto: UNICEF/Pirozzi

En flicka på en grundskola i Tadzjikistans huvudstad Dushanbe. Foto: UNICEF/Pirozzi

Förhindra att flickor hoppar av

Alla dessa aktiviteter är en del i en strategi för att göra skolan roligare, och för att få eleverna – främst flickor – att fortsätta gå i skolan.  Många flickor hoppar av skolan och problemet ökar. Sadriddin Akhmedov menar att de nya toaletterna, som har separata avdelningar för flickor och pojkar, kan göra det lättare att övertyga föräldrar att skicka sina flickor till skolan.

– En av anledningarna till att flickor på landsbygden inte kommer till skolan är för att det saknas toaletter och möjlighet att tvätta sig. Nu när vi har separata toaletter för flickor är jag säker på att antalet flickor i skolan kommer öka.

Nya innovativa undervisningsmetoder och aktiviteter utanför skolan är också motiverande för flickor. Femtonåriga Tursunoy Abdulloeva fick till exempel åka på sommarläger tack vare UNICEF och IKEAs stöd.

– Jag är väldigt glad för att jag fick åka på läger och delta i spel, lekar, debatter och umgås med vänner. Skolan har också blivit en mer intressant plats att vara på, säger Tursunoy. Ibland vill jag inte ens gå hem efter skoldagen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.