Georg Andrén är UNICEF Sveriges nya ordförande, det beslutade organisationens medlemmar på stämman den 24 maj. Georg Andrén ersätter Maj-Inger Klingvall som har suttit som ordförande i sex år.
2023 tilldelades sångerskan Angelique Kidjo Polarpriset. Angelique, ursprungligen från Benin, är sedan många år tillbaka ambassadör för UNICEF, och i samband med prisutdelningen besökte hon UNICEF Sveriges kontor. Vi passade på att göra en intervju med världsstjärnan om hennes engagemang för UNICEF och barns rättigheter.
En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.
Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.
UNICEF Sverige välkomnar barnmorskan, folkbildaren och influencern Asabea Britton samt fotografen, Youtube- och TikTok-profilen Daniel Riley som nya ambassadörer. Uppdraget går ut på att inspirera fler att ansluta sig till kampen för alla barn.
Nyligen reste vår generalsekreterare Pernilla Baralt tillsammans med sakkunniga från UNICEF Sverige till Genève för att bevaka granskningen av Sverige i FN:s barnrättskommitté. Regeringen gav flera tydliga svar, men svarade inte på allt.
Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.
Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.
Grattis till dig som snart kommer ha ett politiskt förtroendeuppdrag på kommunal, regional eller nationell nivå!
På söndag är det val i Sverige och en möjlighet att stärka och lyfta barn och ungas behov och rättigheter. UNICEF Sverige har tagit fram ett valmanifest för att bidra med ett barnrättsperspektiv till våra folkvalda politiker och lyfta fram ett antal förslag med bäring på barn och ungas rättigheter.
I en rapport till FN:s barnrättskommitté, som presenteras idag för regeringen, berättar barn om sina upplevelser av rasism, diskriminering, våld och utsatthet. Flera av barnen beskriver även hur de blivit svikna av samhället när de behövt stöd. Rapporten är framtagen av barn själva och innehåller rekommendationer för hur regeringen kan förbättra situationen för barn i utsatthet.
Barnen i världen möter idag större utmaningar än på mycket länge. Krig, katastrofer, klimatkrisen och effekterna av pandemin gör att utvecklingen för barn går bakåt. 100 miljoner fler barn lever i fattigdom jämfört med 2020. 23 miljoner fler barn får inte vaccin mot de vanligaste dödliga barnsjukdomarna jämfört med innan pandemin. 70 procent av 10-åringarna i världen inte kan läsa eller förstå en enkel text, en ökning från 53 procent sedan 2020.
Valet 2022 måste bli ett val som sätter barns rättigheter i centrum. Detta då många barn, både i Sverige och i andra länder, upplever en negativ utveckling och att de inte blir hörda av politiker och beslutsfattare. Här är UNICEF Sveriges valmanifest med konkreta politiska förslag inom sju områden.
Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.
Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Det ger dem möjlighet att få information och kunskap, umgås med vänner, ha kul och koppla av. Samtidigt är onlinevärlden full av risker och innehåll som inte alltid är lämpligt för barn. Det gör att spel- och techbolag, och alla som skapar digitalt innehåll, har ett stort ansvar för att bidra till att uppfylla barns rättigheter och att skapa en säker plats för barnen på nätet. UNICEF utbildar företag som vill skydda barn i sin verksamhet. Är ditt företag intresserade?
Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn.
240 miljoner barn i världen lever med funktionsnedsättning. Oavsett var i världen de växer upp är sannolikheten stor att de utsätts för diskriminering på grund av isolering eller bristande möjligheter till delaktighet. En nyckel till förändring är ökad kunskap, representation och inkludering.
Vid en pressträff idag 2 februari presenterade socialminister Lena Hallengren fem lagförslag som ska stärka barns skydd när LVU upphör. UNICEF Sverige välkomnar flera av förslagen i den så kallade “Lex Lilla hjärtat”, men menar också att det saknas ett helhetsperspektiv för att verkligen skydda barn och trygga deras rättigheter.
Gott nytt år och varmt tack önskar vi på UNICEF Sverige dig som har engagerat dig för barnen under året som gått. Ett år då pandemins konsekvenser för barnen har blivit tydliga. Vi har arbetat hårt för att ge barn den hjälp de behöver för att överleva och utvecklas. Det hade inte varit möjligt utan er. Nu blickar vi framåt mot 2022!
DNs reportage om en fyraårig flicka som upplevt sju familjehemsplaceringar, kommit till sjukhus med skador på kroppen och enligt åklagare har utsatts för svält, är minst sagt upprörande. UNICEF Sverige betonar starkt att kränkning av barns rättigheter i statens vård måste förebyggas och att de barn som har utsatts har rätt till upprättelse.
Världen står inför en barnrättskris som har fördjupats av pandemin, och som vi omedelbart måste hantera för att hindra varaktiga skador på barns liv. Med konferensen “Global Forum for Children and Youth” uppmanar UNICEF till ökat samarbete och handling, tillsammans med barn och unga.
Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.
Den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter extra. Vi och våra partners gör det bland annat genom att lysa upp svenska landmärken och byggnader i UNICEFs blå färg. Tillsammans sätter vi barn och ungas rätt till delaktighet och inflytande i fokus.