Grattis till dig som snart kommer ha ett politiskt förtroendeuppdrag på kommunal, regional eller nationell nivå!
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2022 09 12
Uppdaterad |
2022 09 12
Till Sveriges blivande ministrar, riksdagsledamöter, ledamöter i region- och kommunfullmäktige
Du har fått förtroendet och uppdraget att också ta ansvar för de omkring två miljoner barn och unga i Sverige som inte ännu har möjligheten att rösta. Men vars liv här och nu – och framtid – kommer att bero på dina beslut.
Varje barn är unikt med egna tankar, behov och drömmar. Men alla barn har samma rättigheter.* Rätten till liv, en god hälsa – både fysisk och mental, en god utbildning, ett liv fritt från våld och kränkningar och att få göra sin röst hörd. Alla barn har rätt att utvecklas till sin fulla potential.
Men vi är långt ifrån att dessa rättigheter är verklighet för alla barn. Både i Sverige och globalt. Och vi står långt ifrån att nå målen i Agenda 2030 – en hållbar utveckling som inkluderar alla. Din mandatperiod och dina beslut kommer vara avgörande för att nå dessa mål och för att förverkliga alla barns rättigheter.
Nu har du chansen att lyssna på och involvera barn och unga i de förslag du lägger och beslut du kommer fatta. Att investera i och integrera barns behov och rättigheter inom alla politikområden. Att tänka långsiktigt och arbeta förebyggande.
Du kan göra skillnad. Och vi är många som vill hjälpa till.
UNICEF Sverige
*FN:s Barnkonvention – ett rättsligt bindande internationellt avtal och sedan 1 januari 2020 även svensk lag.
Relaterade artiklar
Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.
Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.
På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.