Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificerat barnkonventionen. Det är vårt uppdrag att hjälpa de anslutna länderna att hålla vad de lovat.

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.

unicef-val-1536x1024-1.jpg
Sverige

Grattis till dig som snart kommer ha ett politiskt förtroendeuppdrag på kommunal, regional eller nationell nivå!

flicka-med-megafon-e1654088954753.jpg
Sverige

På söndag är det val i Sverige och en möjlighet att stärka och lyfta barn och ungas behov och rättigheter. UNICEF Sverige har tagit fram ett valmanifest för att bidra med ett barnrättsperspektiv till våra folkvalda politiker och lyfta fram ett antal förslag med bäring på barn och ungas rättigheter.

bild-till-rapport.jpg
Sverige

I en rapport till FN:s barnrättskommitté, som presenteras idag för regeringen, berättar barn om sina upplevelser av rasism, diskriminering, våld och utsatthet. Flera av barnen beskriver även hur de blivit svikna av samhället när de behövt stöd. Rapporten är framtagen av barn själva och innehåller rekommendationer för hur regeringen kan förbättra situationen för barn i utsatthet.

flicka-med-megafon-e1654088954753.jpg
Sverige

Valet 2022 måste bli ett val som sätter barns rättigheter i centrum. Detta då många barn, både i Sverige och i andra länder, upplever en negativ utveckling och att de inte blir hörda av politiker och beslutsfattare. Här är UNICEF Sveriges valmanifest med konkreta politiska förslag inom sju områden.

un0220699.jpg
LVU

Vid en pressträff idag 2 februari presenterade socialminister Lena Hallengren fem lagförslag som ska stärka barns skydd när LVU upphör. UNICEF Sverige välkomnar flera av förslagen i den så kallade “Lex Lilla hjärtat”, men menar också att det saknas ett helhetsperspektiv för att verkligen skydda barn och trygga deras rättigheter.

blogg-coronaoro-4.jpg
Sverige

DNs reportage om en fyraårig flicka som upplevt sju familjehemsplaceringar, kommit till sjukhus med skador på kroppen och enligt åklagare har utsatts för svält, är minst sagt upprörande. UNICEF Sverige betonar starkt att kränkning av barns rättigheter i statens vård måste förebyggas och att de barn som har utsatts har rätt till upprättelse.

un0563999.jpg
Agenda 2030

Världen står inför en barnrättskris som har fördjupats av pandemin, och som vi omedelbart måste hantera för att hindra varaktiga skador på barns liv. Med konferensen “Global Forum for Children and Youth” uppmanar UNICEF till ökat samarbete och handling, tillsammans med barn och unga.

Unicef Logo Swedish
U-report

Idag är det 32 år sedan FN antog barnkonventionen, grunden till UNICEFs arbete världen över. Dagen firas som barnkonventionens dag och uppmärksammar barns rättigheter extra. UNICEF Sverige gör det genom att lansera U-Report Sverige, ett digitalt verktyg som gör barn och unga delaktiga i frågor som är viktiga för dem.

gothia_towers_svenska_massan_landscape.jpg
Barnkonventionens dag

Den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter extra. Vi och våra partners gör det bland annat genom att lysa upp svenska landmärken och byggnader i UNICEFs blå färg. Tillsammans sätter vi barn och ungas rätt till delaktighet och inflytande i fokus.

un0399562.jpg
Psykisk ohälsa

Barn och ungas psykiska hälsa är ett eftersatt område i alla länder, även i Sverige. I UNICEF Sveriges nya rapport ”Lyssna, vi har något att säga!” delar barn och unga med sig av sina erfarenheter kring psykisk ohälsa och ger förslag på lösningar. Deras röster talar sitt tydliga språk: vuxna måste lyssna – och agera.

Unicef Logo Swedish
Agenda 2030

Nu har det blivit dags för Sverige att redovisa hur arbetet med genomförandet av Agenda 2030 går i Sverige och hur vi bidrar till att nå agendan globalt, på FN:s högnivåforum om hållbar utveckling. För att nå de globala målen och skapa en mer hållbar värld efter pandemin betonar UNICEF Sverige att barns rättigheter måste vara i fokus.

Sverige_Aschberg.jpg
Sverige

Idag lämnar UNICEF Sverige över sitt remissvar gällande utredningen om hur barnets bästa kan stärkas i samband med när vård enligt LVU upphör. Besviket konstaterar vi att barnets rättigheter återigen får stå tillbaka för föräldrarättens starka position i svensk lagstiftning.

un051293.jpg
Digitalisering

Visste du att en tredjedel av världens internetanvändare är barn? Barn tillbringar allt mer tid på nätet och därför har FN:s barnrättskommitté nu tagit fram en ny kommentar till barnkonventionen. Syftet är att förtydliga staters ansvar för att skydda och stärka barn på nätet.

un0340776.jpg
EU

EU-kommissionen har nyligen antagit den första övergripande EU-strategin för barnets rättigheter, och ett förslag om att inrätta en europeisk barngaranti. Vad innebär detta mer konkret och vad får det för inverkan på barn i EU? Karin Ödquist Drackner, program- och påverkanschef för UNICEF Sverige, reder ut.

handbok-delaktighet-omslag.jpg
Sverige

Alla barn har rätt till inflytande och delaktighet i beslut som påverkar deras liv. Men trots att barnkonventionen nu är svensk lag får Sverige kritik av FN:s barnrättskommitté för att inte göra tillräckligt inom det området. För att göra det lättare för vuxna att inkludera barn, har UNICEF Sverige nu tagit fram en handbok.

IMG_0487platt.jpg
Sverige

När vräkningar ska avgöras i domstol kommer principen om barnets bästa alltid till korta. Hyresvärdens intressen bedöms alltid väga tyngre än barns rätt till boende. Det visar en rapport från UNICEF Sverige som har granskat domar från 2020, för att undersöka hur rättsutvecklingen har sett ut sedan barnkonventionen blev svensk lag.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2013_7.jpg
LVU

Idag sker en debatt i riksdagen om placerade barn och unga. Det är bra att det finns ett starkt politiskt engagemang från våra riksdagspartier för att förbättra barnens situationen. Men nu måste fokus ligga på barnets bästa och synen på barn som rättighetsbärare.

skarmklipp.jpg
Sverige

Barns rättigheter och synen på barn som rättighetsbärare tog ett historiskt kliv när barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Ett efterlängtat beslut som UNICEF Sverige har arbetat för under lång tid. Vilka positiva satsningar på barns rättigheter har genomförts under året som gått?

un042984.jpg
Sverige

I juni 2019 tillsatte regeringen en kommitté för att ta fram en ny permanent migrationslagstiftning som ersätter den tillfälliga lagen. Den nya lagen ska börja gälla den 21 juli 2021. Det är med oro UNICEF Sverige lämnar in remissvar till regeringen idag, då förslagen tar för lite hänsyn till barns rättigheter och skyddsbehov.

un051294.jpg
Agenda 2030

Den 23-25 oktober arrangerar UNICEF Sverige och Svenska Institutet ett globalt digitalt hackathon som låter barn delta och bidra till konkreta lösningar på de utmaningar som drabbar dem under och efter coronapandemin. Anmäl dig som hackare, mentor eller partner idag!

visahandlingskraft_bild2_linkedin.jpg
Sverige

Visste du att Sverige inte har någon lag som kräver att företag måste respektera mänskliga rättigheter? Det måste vi ändra på. Därför går UNICEF Sverige idag, tillsammans med flera organisationer och företag, ut med uppropet Visa handlingskraft. Skrivpå och var med och sätt press på politikerna.