Abba 1979 - cropped for desktop

ABBAs hit Chiquitita hjälper

tusentals flickor i Guatemala

1979 släppte ABBA låten Chiquitita som blev en världshit. Intäkter från låten skänker ABBA sedan dess till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Bara under 2023 såg Chiquitita till att tusentals utsatta flickor i Guatemala fick stöd, skydd och hopp.

Skribent |

Publicerad |

2024 04 03

Uppdaterad |

2024 04 03

ABBAs hit Chiquitita hjälper tusentals flickor i Guatemala

Sedan 1979 har Chiquitita bidragit med över 50 miljoner kronor till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Från 2014 och framåt går intäkterna specifikt till arbetet för flickors rättigheter i Guatemala. 

Bara under 2023 kunde UNICEF tack vare royalties från Chiquitita stötta över 1 000 barn som utsatts för övergrepp. Fler än 10 000 barn i riskzonen för att utsättas för övergrepp fick skydd. 

Bjorn Ulvaeus - pressbild

Det är så mycket elände här i världen. Så var det 1979 och så är det 2024. Vi ville bidra till att göra världen till en lite bättre plats och för oss var det självklart att stötta flickor som har det svårt. Bästa sättet att göra det på är genom vår musik. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle ge så mycket pengar. Vi hoppas att fler artister överväger att med sin musik bidra till UNICEFs arbete.

Björn Ulvaeus. 

I Guatemala lever 68 procent av alla barn i fattigdom och nästan hälften av barnen under fem år är kroniskt undernärda. Våld och sexuella övergrepp mot barn är utbrett. Dagligen föder omkring 82 flickor (10 – 17 år) barn i Guatemala.  

Genom att skänka intäkterna från Chiquitita till UNICEF bidrar ABBA varje år till att tusentals flickor i Guatemala för stöd, skydd och hopp.  

Det är fantastiskt att Chiquitita som vi skrev för så länge sedan ännu idag ser till att tusentals flickor får skydd och hopp. Jag kan inte tänka mig något bättre arv att lämna efter mig till barn och kommande generationer. Musik kan rädda liv tillsammans med UNICEF.

– Björn Ulvaeus. 

Sedan 2021 donerar dessutom alla ABBA-medlemmar sina intäkter från låten Little Things till UNICEF. Pengarna som låten genererar stöttar även det UNICEFs arbete med att skydda barn från våld och övergrepp. 

Pernilla Baralt - pressbild 2023 - © Melker Dahlstrand

Varje gång någon i världen lyssnar på Chiquitita eller Little Things stöttar det UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Det är ett så fantastiskt sätt att bidra till en bättre värld för barn - genom musik. Tack ABBA för 45 år av samarbete, vi på UNICEF är så stolta över det arbete vi gör tillsammans för att göra barns rättigheter till verklighet för alla barn.

Pernilla Baralt, generalsekreterare på UNICEF Sverige.  

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Rasmassor - Gaza 2024
Gaza

Fler och fler barn dör nu av svält i norra Gaza. “Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går”, säger UNICEFs talesperson James Elder.

Barn bland rasmassor - Gaza 2024
Gaza

En svältkatastrof i Gaza är nära. Varje dag svälter barn ihjäl, och vart tredje barn under två år i norra Gaza är akut undernärt. Senast i maj kommer norra Gaza uppleva massvält om UNICEF och andra hjälporganisationer inte får komma in med nödhjälp i stor skala. Men varför släpps inte hjälpen in?

Pojke leker - Ukraina 2023
Psykisk ohälsa

Trots att Europeiska unionen är ett av de bästa områdena i världen för barn att växa upp i hotas miljontals barns välmående av växande fattigdom, psykisk ohälsa och sexuella övergrepp på nätet, enligt en ny rapport från UNICEF. Inför det kommande EU-valet uppmanar vi till bättre skydd av barns rättigheter.