volontärgrupp UNICEF red 2.jpg

Tillsammans skapar vi

positiva sammanhang för barn

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

Skribent |

Publicerad |

2022 12 04

Uppdaterad |

2022 12 05

Tillsammans hjälps vi åt att skapa positiva sammanhang för barn

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

Idag, den 5 december, är det den internationella frivilligdagen. En dag som syftar till att uppmärksamma värdet och kraften i att människor engagerar sig ideellt. Människor som bidrar med sin tid och sin erfarenhet, som genomför aktiviteter av betydelse för barn världen över. Människor som på ett positivt sätt kompletterar och stärker organisationer och samhällen. Inte minst i krissituationer, som kriget i Ukraina, där det ideella engagemanget varit och är helt ovärderligt för barn och familjer som drabbas. Därmed vill vi på UNICEF Sverige särskilt uppmärksamma och tacka för allt det arbete som dessa eldsjälar bidrar med.

Hittar lösningar tillsammans med barnen

UNICEF Sverige har till uppdrag att sprida information och kunskap om barnkonventionen, att samla in pengar till det arbete som krävs för att barns rättigheter ska uppfyllas världen över, samt att bedriva påverkansarbete så att barns bästa prioriteras. För att lyckas med detta krävs olika metoder och många goda samarbeten. Bland annat arbetar vi för och med barn för att hitta innovativa lösningar, och tillsammans med företag och medlemsorganisationer för att konkretisera och stärka barns rättigheter.

Vår frivilligverksamhet runt om i Sverige, liksom globalt, stöttar UNICEFs arbete och alla som delar vår värdegrund kring alla barns lika värde kan delta i arbetet. Det kostar ingenting och de flesta uppdrag har ingen åldersgräns.

Frivilligaktiviteterna utgår alltid från något av våra fyra prioriterade områden:

  • Skapa meningsfulla fritidsaktiviteter för barn, till exempel genom regelbundna lekträffar med barn som flytt från Ukraina

  • Utbilda och sprida information om barnkonventionen, till exempel genom workshop i skola eller idrottsförening

  • Samla in pengar till UNICEFs internationella arbete, till exempel genom loppis eller event, med information om vår gåvoshop

  • Delta i UNICEF Sveriges kampanjer, till exempel för att uppmärksamma barnkonventionens dag eller för att värva skolor till Operation Dagsverke

Du är också varmt välkommen att kontakta UNICEFs frivilligsamordnare: 

Cecilia Åhl, fokus frivilliggrupper och idrottsuppdrag, cecilia.ahl@unicef.se

Mikael Blixt, fokus skoluppdrag, mikael.blixt@unicef.se

Här möter vi två av våra frivilliga, som berättar om varför de engagerar sig och vad de tycker om att göra för uppdrag.

Ketija Danovska red
Magdalena Ask

Ketija Danovska, ansvarig för frivilliggruppen i Stockholm

– Jag brinner för barns rättigheter till hälsa, mer specifikt barns rättigheter till tillgängliga, säkra och effektiva vacciner. Min absolut största dröm är att i framtiden få jobba med just vaccineringsprogram för barn i låg- och medelinkomstländer. Inga barn ska drabbas av sjukdomar som går att förebygga med vaccin!

– Eftersom UNICEF är en världsledande organisation när det gäller vaccinering av barn, var det ett självklart val för mig att börja engagera mig just i UNICEF, en organisation som delar samma värderingar och visioner som mig.

– Genom att engagera mig i UNICEF vill jag bidra med det lilla jag kan till att informera samt uppfylla FN:s barnkonvention.Det jag tar med mig från engagemanget är också den fina inblick och kunskaper jag har fått i UNICEFs vaccinationsarbete i världen. Det tycker jag är så fantastiskt spännande, lärorikt och något jag kommer att ta med mig i min framtida karriär!

I ditt uppdrag 2022, vad har varit bäst?

– Året 2022 har varit tufft för många barn som har flytt Ukraina och anlänt till Sverige på grund av kriget. Det bästa med att vara volontär i Stockholms-gruppen är att vi kunde anordna lekaktiviteter för några av dessa barn, och bidrog till deras rättigheter att fortsätta vara barn, leka och ha det roligt. Att se dem glömma bort det hemska de har upplevt, åtminstone för en stund, är väldigt givande. Man verkligen ser hur barnen blir glada och leker, precis som barn ska göra. Att få se dom så glada gör mig verkligen rörd och jag känner att vi gör skillnad!

Ella Appelkvist red
Foto: Stran Abdul

Ella Appelkvist, barnrättsinformatör skola 

Varför engagerade du dig i UNICEF Sverige?

– Jag har genom olika forum alltid varit engagerad för barn och elevers rättigheter.  De förutsättningar som barn har är aldrig upp till dem själva, det är upp till oss vuxna. Därför är det så otroligt viktigt att arbeta och verka för att skapa goda förutsättningar, då dessa förutsättningar också är avgörande för det framtida livet som vuxen. Just detta får jag göra i den mest praktiska form när jag möter elever och lärare som barnrättsinformatör, just därför engagerade jag mig hos . Det är ett uppdrag som ger hopp och styrka om en bättre framtid för barn! 

Vad var den bästa upplevelsen under 2022?

– Jag var på en förskola med 4-6 åringar där vi pratade om vem som tar hand om en, vem som ger en kärlek och hur man visar trygghet och kärlek till andra. Barnens perspektiv på kärlek och trygghet gjorde mig varm i hela kroppen. De förklarade bland annat hur det kändes när någon var snäll mot en och hur mysigt det var när en förälder stoppade om dem och kramade dem godnatt. Det barnen beskrev är en av många anledningar till att detta uppdrag är så viktigt, alla barn måste få möjligheten att veta hur det känns när någon är snäll mot en eller hur det är att få en kärleksfull godnatt-kram av en trygg förälder. Det är stort och smått när man är ute på skolorna och pratar om barns rättigheter – och alla bitar är lika viktiga! 

Varmt tack från oss på UNICEF Sverige till alla våra frivilliga för ert engagemang och välkommen till dig som känner att du också vill vara med!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.

bild-t-cissi-20191203.jpg
Internationella frivilligdagen

Ibland känns hösten extra mörk, med många dystra nyheter och svåra situationer för människor att hantera. Då är det viktigt att uppmärksamma det positiva som görs. Internationella frivilligdagen är en påminnelse om att det finns ljus i allt det mörka, människor som engagerar sig och gör positiva insatser för en bättre värld.