anna-lydas.jpg

Ideellt engagemang gör

skillnad och ger kunskap

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

Skribent |

Publicerad |

2021 12 05

Uppdaterad |

2021 12 05

Ideellt engagemang gör skillnad och ger kunskap

För att skapa förändring i samhället krävs att människor går samman och kämpar för den framtid de önskar. Historiskt sett har ideella rörelser världen över bidragit till stor förändring inom mänskliga rättigheter. Idag ser vi till exempel ett stort engagemang för miljö- och klimatfrågor.

FNs volontärprogram (UNV) har i år temat Volunteer now for our common future , och uppmanar till att ta ansvar för framtiden genom att engagera sig i att lösa de utmaningar som samhällen möter. När vi gör det tillsammans har vi större möjlighet att skapa genomförbara och varaktiga lösningar. Det är så vi kan bygga en bättre och säkrare framtid för oss alla.

Barnets rättigheter som drivkraft

Inom UNICEF samlas vi kring engagemanget för barns rättigheter. Våra frivilliga sprider information och kunskap om barnkonventionen och UNICEFs arbete, med målet att skapa en bättre värld för alla barn.

Det är berikande att samla personer från olika platser, med olika kompetenser och bakgrunder samt olika personligheter och intressen. Diskussionerna är utvecklande och engagemanget är underbart. Vi vill tacka alla som deltar i vår verksamhet för att ni vill och kan delta i uppdrag för att uppfylla barns rättigheter!

Blir du nyfiken på hur du skulle kunna bidra och vill veta mer? Här hitta r du mer information:

Du är också varmt välkommen att kontakta UNICEFs frivilligsamordnare:
Cecilia Åhl, frivilliggrupper och idrottsuppdrag, cecilia.ahl@unicef.se
Mikael Blixt, skoluppdrag, mikael.blixt@unicef.se

Värdet av att engagera sig

Här möter vi två av våra frivilliga, som berättar om varför de engagerar sig och vad de tycker om att göra för uppdrag.

anna-lydas.jpg
Anna Lydås, frivilliggruppen i Göteborg.

Anna, du har varit med på många frivilliga aktiviteter med UNICEF Sverige. Kan du ge några exempel på vad du har gjort? Någon favorit?

- Jag har varit med i UNICEFs frivilliggrupp i Göteborg sedan hösten 2017. Vi har som fast aktivitet att besöka ett av Migrationsverkets ankomstboenden. Där kan vi bland annat leka, spela spel och pyssla med barnen. I en miljö som annars inte är så stimulerande för barn, tycker jag att det roligaste är att se glädjen hos både barnen och deras föräldrar när vi öppnar upp och de kan komma dit och bara ha kul några timmar.

- Jag har också varit med vid event i offentliga sammanhang, till exempel delat ut böcker för att uppmärksamma Barnkonventionens dag i Nordstan eller anordnat aktiviteter, som dans och måleri, på Frölunda kulturhus. Jag känner mig stolt över att få representera UNICEF, och det är alltid mycket glädje när barnen förstår att vi är där för deras skull. Glada barn är alltid belöningen, oavsett aktivitet!

Hur kommer det sig att du vill engagera dig? Vad ger det dig?

- Jag vill arbeta för barns rättigheter och UNICEF är en organisation som har inspirerat mig i såväl mitt val av utbildning som i mina framtidsdrömmar. Att engagera sig frivilligt är en bra merit. Det ger erfarenhet och även kunskap och insikt i organisationen.

- Men framför allt är det givande att se vad det ger barnen, det är då jag känner att den tid jag investerar i mitt frivilliguppdrag är värt det. Då känns det som en självklarhet att "offra" några timmar en ledig dag, för att bidra till att barnets rätt till lek tillgodoses. Det kan kännas lite men för ett barn som nyligen har anlänt till Sverige, och inte har andra sammanhang där det finns möjlighet att leka, kan det göra stor skillnad.

ida-hedkvist-scaled.jpg
Ida Hedkvist, barnrättsinformatör skola.

Ida, du har varit ute och rest och gjort andra saker ett tag, men är nu tillbaka som frivillig hos UNICEF Sverige. Hur känns det?

- Självklart är det lite nervöst att genomföra skolbesök igen men det känns jätteroligt att vara tillbaka! Jag känner att jag har ett lite annat perspektiv än innan min resa, sådant som jag tidigare tyckte var utmanande känns plötsligt inte lika svårt. Jag kan ta med mig mina erfarenheter och utvecklas i mitt engagemang. 

Var hittar du ditt engagemang?

- Överallt egentligen, men huvudsakligen på två ställen. Det ena är tillsammans andra volontärer, att höra vad som driver dem och vad de drömmer om. Det andra är när jag genomför ett skolbesök eller liknande. När barnen jag möter ställer frågor kring det jag har informerat om eller någon övning vi har gjort, då känns det som att jag verkligen har lyckats nå fram och att det jag gör faktiskt har betydelse.

Ideellt engagemang är meningsfullt på så många sätt och bidrar till alltifrån meriter, sociala relationer och lek till kunskap, inspiration och utveckling. Varmt tack till våra aktiva volontärer för ert engagemang och välkommen till dig som känner att du också vill vara med!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.

bild-t-cissi-20191203.jpg
Internationella frivilligdagen

Ibland känns hösten extra mörk, med många dystra nyheter och svåra situationer för människor att hantera. Då är det viktigt att uppmärksamma det positiva som görs. Internationella frivilligdagen är en påminnelse om att det finns ljus i allt det mörka, människor som engagerar sig och gör positiva insatser för en bättre värld.