1000001028 copy12.jpg

Elisabeth har

bestämt sig

"Alla barn och unga ska behandlas lika, och ha samma rättigheter att leva och utvecklas under bästa möjliga förhållanden". Möt Elisabeth Schyum från Göteborg,

Skribent |

Publicerad |

2023 06 22

Uppdaterad |

2024 03 08

Elisabeth har bestämt sig

Elisabeth Schyum är 55 år gammal och arbetar som intensivvårdssjuksköterska i Göteborg. Hon är uppvuxen i en stor familj med nio syskon. Syskonbarnen är många. Barn och ungdomar har alltid betytt mycket för henne, och hon har ett engagemang i flera olika organisationer. När hon såg UNICEF-galan 2018 kände hon att UNICEF verkligen gör skillnad för barn och ungdomar, och bestämde sig för att även engagera sig i UNICEF genom att bli Världsförälder.

– Jag känner att UNICEF gör så mycket bra för barn och deras familjer på många olika sätt runt om i världen.

Elisabeth - ny bild 2024

Jag tänker att barnen och ungdomarna är vår framtid, de som ska ta över ansvaret för vår stora värld. Den dagen jag inte finns kvar vill jag göra en sista kärleksfull insats för att bidra till en tryggare framtid. Jag tycker att det är viktigt att det jag har går till det som var viktigt för mig när jag levde.

Elisabeth Schyum

Akut och långsiktigt arbete

Det som tilltalade Elisabeth var kombinationen av akuta insatser i katastrofdrabbade områden, och det långsiktiga arbetet i områden med krig, klimatförändringar, sjukdomar, fattigdom och svält. Hon tycker att UNICEF gör ett viktigt och beundransvärt arbete med att försvara barns rättigheter, att i alla lägen verka för barnens bästa.

Sedan en tid lever Elisabeth själv med den neurologiska sjukdomen MS. Hon värnar lite extra om barn med funktionsnedsättningar, en grupp som är extra utsatta och som ofta diskrimineras och inte inkluderas i samhället.

– I och med att jag har egen erfarenhet av att leva med en sjukdom som orsakat vissa begränsningar, så vet jag hur stor betydelse stödåtgärder har för att man som funktionsnedsatt ska kunna leva ett så delaktigt och oberoende liv som möjligt, säger hon.

När Elisabeth skrev sitt testamente var det en självklarhet att en del skulle gå till att barns välmående och utveckling även i framtiden.

– Jag vill att mitt testamente ska spegla den omtanke jag hade om de nära och kära som fanns omkring mig när jag levde. Men jag vill också att det ska spegla den vilja jag hade att stödja det jag tyckte var viktigt. Där kommer organisationer som UNICEF in, som arbetar för att alla barn och unga ska behandlas lika, och ha samma rättigheter att leva och utvecklas under bästa möjliga förhållanden, avslutar hon.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

arne-larsson-familjens-jurist.jpeg
Sverige

Vi vet med säkerhet att livet inte varar för evigt. Men precis när det tar slut är omöjligt att veta. Därför är det klokt att inte vänta med att skriva ner dina önskemål om vad som ska hända när dagen väl kommer. Den rätta tidpunkten för att upprätta ett testamente är helt enkelt nu.

pexels-cottonbro-studio-4057764.jpg
Sverige

"Jag vill fortsätta ge fast jag inte längre finns." Möt Solveig, en av våra fantastiska Världsföräldrar, som har valt att testamentera till UNICEF.

Unicef-2022_Porträtt1-198_förlängd.jpeg
Sverige

Mark Levengood, ambassadör för UNICEF Sverige, skriver om sin älskade mamma och om hur man kan påverka barns framtid även när man inte längre finns kvar.