UN0443251 (1).jpg

Sommarhälsning från UNICEF

Sveriges generalsekreterare

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.

Skribent |

Publicerad |

2023 06 21

Uppdaterad |

2023 06 26

Hej bästa UNICEF-vän,

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.

Du behövs, för tyvärr lever alldeles för många barn i världen i otrygghet, utan det mest basala som rent vatten, sjukvård och tak över huvudet. Jag ser och hör det från mina kollegor runt om i världen varje dag. De som jobbar i de tuffaste kriserna och i de fattigaste regionerna, på platser dit medias uppmärksamhet sällan riktas. De som fortsätter leverera vatten, mat och sjukvård till barnen trots att jorden skakar, bomberna faller och husen rasar. De som stannar kvar.

Sex månader in i 2023 har vi sett kraftiga jordbävningar i Turkiet och Syrien som dödat tusentals barn och gjort ännu fler hemlösa. Vi har sett förödande strider i Sudan som tvingat hundratusentals barn att fly. Vi har sett hur kriget i Ukraina bara pågår utan slut, och hur barn fortsätter dödas, tvingas på flykt och separeras från sina familjer. 

Men det är inte nattsvart. För i alla samtal jag har med kollegor runt om i världen finns hoppet och kraften att fortsätta alltid där. I Syrien, Sudan, Ukraina och i Pakistan, på alla de platser där UNICEF arbetar. De berättar om pojken som tillslut kunde återförenas med sina föräldrar efter att ha varit ifrån varandra i veckor. De berättar om leveranser av nötkräm som når fram genom stridszoner till barn som bara var dagar från att dö av undernäring. Och de berättar om flickan som kunnat återvända till skolan när ett temporärt klassrum byggts upp och skolmaterial levererats.

Jag vill att du ska veta att UNICEF finns på plats där barnen behöver oss som mest, i över 400 olika kriser, krig och katastrofer världen över. Men vi finns också på plats i 190 länder för att säkra alla barns framtid och deras rätt till ett liv utan våld, till skydd, till mental hälsa och till att få utvecklas till sin fulla potential. Vi gör det genom att bidra till att alla barn kan få gå i skolan, genom att stödja utveckling av fungerande och tillgängliga hälsosystem, vi gör det genom att vaccinera barn så att de kan hålla sig friska under hela uppväxten, och vi ser till att det finns system på plats som kan skydda barn som far illa. 

Vi stannar och arbetar för alla barns rättigheter, inte minst de barn som behöver oss som mest. Och vi kan göra det tack vare dig och ditt engagemang. Du som är Världsförälder, har gett en gåva, engagerat ditt företag eller bidragit till UNICEFs arbete på andra sätt.

Ditt stöd och ditt engagemang gör skillnad, både här och nu, men även långt in i framtiden. För det är vad UNICEF arbetar för; att barn ska överleva men också kunna drömma och tro på en bättre framtid.

Sommar för mig handlar om havet, cykelturer, sol, glass och familj. Men mer än något annat förknippar jag sommar med lyckliga barn. Så som det ska vara. Så enkelt som det borde vara.

Alla barn ska ha det bra. Det är vad UNICEF handlar om.

Som Cornelis Vreeswijks sjunger “Så länge det finns ungar så finns det hopp”. 

Glad midsommar och trevlig sommar. 

Önskar, 

Pernilla Baralt signatur copy

Pernilla Baralt 
Generalsekreterare för UNICEF Sverige

Pernilla Baralt + text

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Megafon - UNICEF ungdomar - Tyskland 2023
Almedalen

UNICEF Sverige är i Almedalen för att se till att barns rättigheter blir en självklar del av den politiska debatten. Är du på plats? Kom förbi så ser vi hur vi kan hjälpas åt att sätta barn och ungas rättigheter på agendan.

U-report text 2024
Sverige

Den 3 maj 2024 lanserar vi U-Report i Sverige, ett verktyg som ska öka barn och ungas delaktighet och inflytande i frågor som är viktiga för dem. Den första enkäten handlar om gängkriminalitet.

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.