UN0443251 (1).jpg

Sommarhälsning från UNICEF

Sveriges generalsekreterare

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.

Skribent |

Publicerad |

2023 06 21

Uppdaterad |

2023 06 26

Hej bästa UNICEF-vän,

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.

Du behövs, för tyvärr lever alldeles för många barn i världen i otrygghet, utan det mest basala som rent vatten, sjukvård och tak över huvudet. Jag ser och hör det från mina kollegor runt om i världen varje dag. De som jobbar i de tuffaste kriserna och i de fattigaste regionerna, på platser dit medias uppmärksamhet sällan riktas. De som fortsätter leverera vatten, mat och sjukvård till barnen trots att jorden skakar, bomberna faller och husen rasar. De som stannar kvar.

Sex månader in i 2023 har vi sett kraftiga jordbävningar i Turkiet och Syrien som dödat tusentals barn och gjort ännu fler hemlösa. Vi har sett förödande strider i Sudan som tvingat hundratusentals barn att fly. Vi har sett hur kriget i Ukraina bara pågår utan slut, och hur barn fortsätter dödas, tvingas på flykt och separeras från sina familjer. 

Men det är inte nattsvart. För i alla samtal jag har med kollegor runt om i världen finns hoppet och kraften att fortsätta alltid där. I Syrien, Sudan, Ukraina och i Pakistan, på alla de platser där UNICEF arbetar. De berättar om pojken som tillslut kunde återförenas med sina föräldrar efter att ha varit ifrån varandra i veckor. De berättar om leveranser av nötkräm som når fram genom stridszoner till barn som bara var dagar från att dö av undernäring. Och de berättar om flickan som kunnat återvända till skolan när ett temporärt klassrum byggts upp och skolmaterial levererats.

Jag vill att du ska veta att UNICEF finns på plats där barnen behöver oss som mest, i över 400 olika kriser, krig och katastrofer världen över. Men vi finns också på plats i 190 länder för att säkra alla barns framtid och deras rätt till ett liv utan våld, till skydd, till mental hälsa och till att få utvecklas till sin fulla potential. Vi gör det genom att bidra till att alla barn kan få gå i skolan, genom att stödja utveckling av fungerande och tillgängliga hälsosystem, vi gör det genom att vaccinera barn så att de kan hålla sig friska under hela uppväxten, och vi ser till att det finns system på plats som kan skydda barn som far illa. 

Vi stannar och arbetar för alla barns rättigheter, inte minst de barn som behöver oss som mest. Och vi kan göra det tack vare dig och ditt engagemang. Du som är Världsförälder, har gett en gåva, engagerat ditt företag eller bidragit till UNICEFs arbete på andra sätt.

Ditt stöd och ditt engagemang gör skillnad, både här och nu, men även långt in i framtiden. För det är vad UNICEF arbetar för; att barn ska överleva men också kunna drömma och tro på en bättre framtid.

Sommar för mig handlar om havet, cykelturer, sol, glass och familj. Men mer än något annat förknippar jag sommar med lyckliga barn. Så som det ska vara. Så enkelt som det borde vara.

Alla barn ska ha det bra. Det är vad UNICEF handlar om.

Som Cornelis Vreeswijks sjunger “Så länge det finns ungar så finns det hopp”. 

Glad midsommar och trevlig sommar. 

Önskar, 

Pernilla Baralt signatur copy

Pernilla Baralt 
Generalsekreterare för UNICEF Sverige

Pernilla Baralt + text

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.

Spotify x UNICEF_illustration_16-9.png
Senaste nyheterna

Spotify och UNICEF ingår ett samarbete för att hjälpa unga att stärka sin psykiska hälsa, med fokus på de barn som lever i eller har flytt från krig och konflikter. På Spotifys nya hubb Our Minds Matter kommer barn och unga få tillgång till UNICEFs forskningsbaserade och engagerande material om psykisk hälsa. I ett första skede lanseras materialet till unga som drabbats av kriget i Ukraina.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.