Barn i konflikter
Idag påverkas över 450 miljoner barn på olika sätt av väpnade konflikter världen över (1). Barn drabbas alltid hårdast, de kan skadas eller dödas av direkt fysiskt våld i stridigheterna och dess konsekvenser. De drabbas ofta av brist på mat, vatten och säkra platser där de kan leka. I många fall tvingas också barnen att sluta i skolan.
Förra veckan släpptes 41 barnsoldater efter upprepade möten mellan UNICEF och ordföranden i Centralafrikanska republiken, Michel Djotodia. Barnen är i åldrarna 14 till 17 år och sju av dem är flickor.
Konflikten i Syrien har nu pågått i två år och striderna visar inga tecken på att upphöra. 2,5 miljoner barn är drabbade. Skoningslöst våld, stora folkmassor på flykt, sönderslagen infrastruktur och samhällsservice riskerar nu att ge en hel generation barn skador för livet. Det varnar UNICEF för i en rapport idag. Mer pengar behövs omgående.
Burmas armé har officiellt frigivit 24 barn. Redan i juni 2012 skrev landets regering under en överenskommelse om att befria alla minderåriga soldater och under de närmaste månaderna väntas ännu fler barn friges. UNICEF övervakar processen och hjälper till att återanpassa barnen i samhället.
Nya oroligheter bröt i december ut i Centralafrikanska republiken (CAR), ett land med en lång historia av väpnade konflikter. Rebellgrupper kontrollerar nu flera städer och UNICEF har fått in oroväckande uppgifter om att barn rekryteras till soldater av både rebellgrupperna och de regeringsvänliga miliserna.
Den pågående konflikten i Elfenbenskusten har fått stora konsekvenser för barnen. Även om läget i landet är på gång att återgå till det normala är det många barn som lider psykiskt av sina hemska upplevelser. För att skydda och hjälpa barnen sätter UNICEF upp säkra barnvänliga områden där barn kan leka och lära i trygg miljö.
Efter att de våldsamma striderna i västra Elfenbenskusten upphört väntar nu stora svårigheter för alla de hundratusentals familjer som vill återvända till sina hem. Hus och hela byar har plundrats och säkerhetsläget är fortfarande så instabilt att många inte vågar sig tillbaka. UNICEF är på plats för att skydda och hjälpa barnen som nu hotas av undernäring, exploatering och sjukdomar.
Tiotusentals barn är i livsfara i den belägrade staden Misrata i Libyen. Intensiva strider och urskillningslösa beskjutningar dödar allt fler barn och ännu fler saknar mat och rent vatten och är traumatiserade av grymheterna de bevittnat. UNICEF krävde idag att striderna upphör omedelbart.
Kongo-Kinshasa är ett av alla länder där tvångsrekrytering av barnsoldater fortfarande förekommer. UNICEF arbetar för att avväpna, ta hand om och återanpassa rekryterade barn till samhället. Raul, 14 år, har precis kommit hem till sin by efter ett år med Herrens motståndsarmé (LRA).
30 januari 2011 - I morse hade över 15 500 människor anmält sig till demonstration i Khartoum . Jag tog mig ut på gatorna och vandrade runt i staden i över fyra timmar men till min besvikelse lyckades jag inte hitta en enda folkmassa. Troligtvis något att göra med de omvägar som jag fick ta på militärernas instruktioner.
Nyår i Khartoum Det känns som om jag borde ha någon spännande, symbolisk historia om nyåret i Khartoum. Sista nyåret före omröstningen, en historisk tid, möjligtvis sista nyåret som ett helt och enat Sudan.
I Västbanken och Gaza skapar den militära ockupationen kaos i barnens tillvaro. Många palestinska familjer blir vräkta och hem rivs. UNICEF hjälper barn och familjer att hantera situationen. Något så självklart som att leka kan vara den allra bästa medicinen för barnen.
Klockan 11 på kvällen den 9 November var det sista materialet för den första workshopen för Fredsambassadörer färdigtryckt. Nästa morgon satte workshopen igång. Deltagarna i denna första runda var lärare, hälsoarbetare, UNICEF-personal och representanter från både utbildnings- och hälsoministeriet.
Sudan. Ett främmande land på alla sätt för mig. Snart har tre veckor har gått, och jag är inte mycket klokare. Eller snarare, så kanske det helt enkelt är sant att ju mer man vet, ju mer inser man att man inte vet
Den ständiga rädslan för våld och övergrepp samt blockaden av varor till Gazaremsan har drabbat de palestinska barnen och deras familjer mycket hårt. Fattigdomen tvingar barn i arbete och skolresultaten blir allt sämre. UNICEF uttrycker stor oro över situationen för barnen.
Färska rapporter varnar för en alarmerande ökning av rekrytering av barnsoldater i Somalia. UNICEF och FN:s särskilda sändebud för barn och väpnade konflikter uppmanar nu alla parter att omedelbart upphöra med dessa kriminella handlingar.
Efter tålmodiga förhandlingar har FN och regeringen i Nepal förmått maoistgerillan att släppa de 3000 barn och ungdomar som tidigare utnyttjats som soldater. UNICEF finns på plats och ansvarar för rehabilitering och återanpassning.
UNICEF bekräftar att 182 barn har släppts av rebellgruppen APRD. Barnen, 166 pojkar och 16 flickor mellan 10 och 17 år, har arbetat för rebellgruppen sedan 2006 i den norra provinsen Ouham Pendé.