Default hero image

Barnsoldater återförenas med

familjer i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa är ett av alla länder där tvångsrekrytering av barnsoldater fortfarande förekommer. UNICEF arbetar för att avväpna, ta hand om och återanpassa rekryterade barn till samhället. Raul, 14 år, har precis kommit hem till sin by efter ett år med Herrens motståndsarmé (LRA).

Skribent |

Publicerad |

2011 02 18

Uppdaterad |

2011 02 18

Barnsoldater återförenas med familjer i Kongo-Kinshasa

På nyårsafton 2010 fick Raul sitt liv tillbaka. Åtminstone delvis. Han är ett av många barn som har dragits in i krigets terror och som sedan får leva med traumatiska minnen.

– De sköt en kompis till mig som vägrade att döda, så jag vågade inte säga emot dem. Om jag glömmer att be innan jag somnar på kvällarna drömmer jag mardrömmar, om att LRA kommer för att döda mig eller att de ska kidnappa mig igen, säger Raul.

Se en video om Raul och om hur UNICEF arbetar för att hjälpa före detta barnsoldater (på engelska):

1570 barn har fått hjälp

Sedan Herrens motståndsarmé (LRA) började attackera nordöstra Kongo-Kinshasa år 2008 har den humanitära situationen i området förvärrats. UNICEF arbetar tillsammans med den lokala organisationen COOPI för att hjälpa barn som kidnappats av LRA.

Precis som Raul får de hjälp att komma tillbaka till sin familj. Om inte föräldrarna lever brukar en släkting eller en tidigare granne ställa upp som fosterfamilj. Barnen och familjerna får sedan stöd av UNICEF och COOPI med återanpassningen. De får tala med psykologer eller socialarbetare och barnen får mediciner, hygienartiklar, kläder och skor.

Mellan 2008 och 2010 hjälpte UNICEF och COOPI 1570 barn att komma tillbaka till sina hembyar – av dem var 764 pojkar och 585 flickor. 33 av barnen som hittades i Kongo-Kinshasa var från grannländerna Centralafrikanska republiken, Sudan och Uganda. De fick hjälp att återvända till hemländerna. 

– Tack vare att barnen får komma tillbaka till sina byar brukar de integreras snabbare in i samhället. Vi ger stöd till familjerna som tar hand om barnen. Målet är att de ska kunna återgå till ett normalt liv, känna sig trygga och börja skolan igen, säger Andrea Burelli som är chef för UNICEFs lokala kontor i Dungu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.