Anneli-Kastberg-foto-svartvitt-1-480.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 10 11

Uppdaterad |

2010 10 11

Anneli Kastberg åker till ett krigshärjat Sudan för att jobba för freden - följ hennes resa här på bloggen

24-åriga Anneli Kastberg

Del 1

"Efter tre år i Sverige, en sjuksköterskeutbildning och ett par intensiva år med ungas fredsarbete på PeaceWorks är jag redo att ge mig vidare ut i världen. Sudan blir land nummer tio på listan (konsekvensen av att vara ett FN-barn). Den här gången är det UNICEF:s fredskampanj för unga som drar mig iväg.

Allting började med PeaceWorks, en ideell fredsorganisation av och för unga som har öppnat dörren för mig till de oändliga möjligheter som finns att arbeta för fred. Där fick mina idéer utvecklas, mina drömmar ta form och idag känns drömmarna inte längre så långt bort. Jag har fått verktyg att arbeta för fred som jag nu tar med mig för att använda och utveckla vidare i Sudan, i samarbete med UNICEF.

Fredsarbetet är inte av liten betydelse i Sudan, ett land som har stått ut med orimligt många konflikter och utmaningar under åren. Men fred kan ha många definitioner beroende på vem man talar med, precis som de strategier som kan väljas för att arbeta för fred. I Sudan finns FN:s största fredsbevarande styrkor någonsin, i budget och trupper. År 2009 hade FN:s fredsbevarande (beväpnade) styrkor i Sudan en kombinerad budget på hela 2,6 miljarder USD. Samma tid, hade UNICEF i Sudan en budget på 192 miljoner USD att fördela på landets barn, unga och mödrar, tack vare donationer och insamling. Den här bilden är inte ovanlig, utan snarare en reflektion av ett världsligt fenomen: år 2008 uppgick världens samlade militärutgifter till tio gånger mer än det samlade civila biståndet. I mina ögon, visar detta på en grov felprioritering.

Jag tror inte att fred kan skapas med militära lösningar, och min tro blir starkare ju mer jag får erfara i mitt liv och arbete. Min tro ligger på fredsfrämjande arbete snarare än fredsbevarande, en för mig mycket mer långsiktig strategi för en hållbar värld i fred. Jag undrar hur säkerhetsrådet motiverar investering i militärernas vapen, hus, mat och vatten när den lokala befolkningen kan sakna samtliga? Hur är denna investering annorlunda än Sudanesernas egna investering i militärinsatser? Vem har ansvar för att lägga ner vapen först, vem ska leda med exempel? När ska vi börja fokusera på och lyfta fram Sudans fredsarbete istället för de grupper som krigar?

UNICEF i Sudan verkar ha insett denna problematik, och ber nu Sudans befolkning och myndigheter att reflektera över priset av krig. Något som säkerhetsrådet och alla FN:s medlemsstater bör funder över. Är det inte värt att hellre betala priset för fred? Ambulanser före militärtankar, skolor och sjukhus före militärläger. Utbildning, hälsa, utveckling, mat, LIV - grundläggande förutsättningar för fred. Ungas rättigheter, möjligheter , aktiva samhällsmedborgarskap och deltagande. Det är dags att världens unga ska få forma sin egen framtid och jag hoppas att denna insats kan leda med exempel. Det är dags att satsa på Sudans unga istället för militärer. Det är dags att satsa på fred- nu.

Vill du engagera dig för fred? Res som volontär, driv ditt eget fredsprojekt eller utbilda dig! Besök PeaceWorks hemsida och läs mer om hur du kan engagera dig. Skapa din väg till fred!"

/ Anneli Kastberg

Anneli-kastberg-foto-svartvitt-2-480.jpg
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.