burmabarnsoldater-575x366.jpg

24 barnsoldater frisläppta

i Burma

Burmas armé har officiellt frigivit 24 barn. Redan i juni 2012 skrev landets regering under en överenskommelse om att befria alla minderåriga soldater och under de närmaste månaderna väntas ännu fler barn friges. UNICEF övervakar processen och hjälper till att återanpassa barnen i samhället.

Skribent |

Publicerad |

2013 02 25

Uppdaterad |

2013 02 25

24 barnsoldater frisläppta i Burma

300 000 barn runt om i världen är inblandade i väpnade konflikter som soldater.

De 24 före detta barnsoldaterna befriades den 15 februari under en ceremoni i huvudstaden Yangon, i närvaro av representanter från armén, olika myndigheter och UNICEFs chef i Burma Bertrand Bainvel, som tillsammans med FN:s lokala samordnare Ashok Nigam, leder den grupp som utsetts för att skydda barn i väpnad konflikt.

Frisläppningen är ett resultat av en överrenskommelse som skrevs under av Burmas regering och FN i juni 2012. Regeringen lovade då att sluta rekrytera barn till väpnade styrkor och att identifiera och befria alla de tusentals barn som utnyttjas som soldater. Åtagandet omfattar också att se till att barnen får möjlighet att återvända till sina familjer och återanpassas i samhället. UNICEF bidrar med psykosocialt och ekonomiskt stöd till barn och familjer och ser till att barnen får utbildning.

Det skriftliga avtalet har gett ett starkt budskap om att barn inte ska rekryteras och användas för militära ändamål. Ännu fler barn väntas bli frisläppta under de närmaste månaderna i takt med att allt fler minderåriga identifieras i armén.

Vi hoppas nu att inte bara den burmesiska militären ska sluta använda barn som rekryter, utan att även de olika separistiska grupper som slåss mot militären ska följa regeringens åtagande.

I artikel 38 i FNs konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) står det tydligt att inga barn får utnyttjas som soldater. Trots det är uppskattningsvis 300 000 barn inblandade i väpnade konflikter i 14 länder. Barnen utnyttjas av olika beväpnade grupper och arméer, antingen som soldater, som tjänstefolk eller som prostituerade.

UNICEF finns på plats i alla de här länderna och kämpar tålmodigt för att ändra attityder och förhandla med makthavare och krigsherrar för att de ska avväpna och befria barnen och återanpassa dem i samhället. Vi ger oss inte förrän varenda barnsoldat i hela världen är tillbaka hos sin familj och får möjlighet att gå i skolan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.