Majid_Saeedi-1.jpg-blogg.jpg

Afghanistan: De förödande

konsekvenserna av inbördeskrig

Skribent |

Publicerad |

2011 02 15

Uppdaterad |

2011 02 15

Afghanistan: De förödande konsekvenserna av inbördeskrig

Varje år utses UNICEF Photo of the Year. År 2010 gick förstapriset till den amerikanske fotografen Ed Kashi för fotoserie Vietnam: Arvet från ett krig, se bilderna här! På andra plats kom den iranske fotografen Majid Saeedi med sin bildserie Afghanistan: De förödande konsekvenserna av inbördeskrig . Nedan (och ovan) kan du se ett urval av bildserien och den text som presenterades på UNICEF Photo of the Years sajt.

"Afghanistans historia: Afghanistans framtid: Trots osäkra förhållanden har ca. 4 miljoner flyktingar återvänt från Pakistan och Iran och försöker nu att slå sig ner igen i sitt hemland.

Bland dessa flyktingar fanns 8-åriga Akram och hans familj. De letade efter skydd i den pakistanska staden Peshawar. Redan som liten pojke, försökte Akram att tjäna lite pengar genom att samla skrot på en soptipp i Peshawar. Medan han rotade igenom soporna rörde han en gång av misstag en oisolerad kabel. Både hans händer och armar måste amputeras på grund av svåra brännskador. Under tiden återvände Akrams familj till Kabul där han fick armproteser.

Den iranske fotografen Majid Saeedi har i sina bilder fångat den lekfulla lätthet, med vilken barnen hanterar dessa "reservkroppsdelar". Den hemska insikten av att vara gravt handikappad resten av livet, kommer inte förrän när människor blir äldre. Och denna insikt är grym då den är slutgiltig."

Majid_Saeedi-2.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-3.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-4.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-5.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-7.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-8.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-9.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-10.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-11.jpg-blogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Maji-Saeedi.jpg
Maji Saeedi

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.