Majid_Saeedi-1.jpg-blogg.jpg

Afghanistan: De förödande

konsekvenserna av inbördeskrig

Skribent |

Publicerad |

2011 02 15

Uppdaterad |

2011 02 15

Afghanistan: De förödande konsekvenserna av inbördeskrig

Varje år utses UNICEF Photo of the Year. År 2010 gick förstapriset till den amerikanske fotografen Ed Kashi för fotoserie Vietnam: Arvet från ett krig, se bilderna här! På andra plats kom den iranske fotografen Majid Saeedi med sin bildserie Afghanistan: De förödande konsekvenserna av inbördeskrig . Nedan (och ovan) kan du se ett urval av bildserien och den text som presenterades på UNICEF Photo of the Years sajt.

"Afghanistans historia: Afghanistans framtid: Trots osäkra förhållanden har ca. 4 miljoner flyktingar återvänt från Pakistan och Iran och försöker nu att slå sig ner igen i sitt hemland.

Bland dessa flyktingar fanns 8-åriga Akram och hans familj. De letade efter skydd i den pakistanska staden Peshawar. Redan som liten pojke, försökte Akram att tjäna lite pengar genom att samla skrot på en soptipp i Peshawar. Medan han rotade igenom soporna rörde han en gång av misstag en oisolerad kabel. Både hans händer och armar måste amputeras på grund av svåra brännskador. Under tiden återvände Akrams familj till Kabul där han fick armproteser.

Den iranske fotografen Majid Saeedi har i sina bilder fångat den lekfulla lätthet, med vilken barnen hanterar dessa "reservkroppsdelar". Den hemska insikten av att vara gravt handikappad resten av livet, kommer inte förrän när människor blir äldre. Och denna insikt är grym då den är slutgiltig."

Majid_Saeedi-2.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-3.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-4.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-5.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-7.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-8.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-9.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-10.jpgblogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Majid_Saeedi-11.jpg-blogg.jpg
Foto: Majid Saeedi
Maji-Saeedi.jpg
Maji Saeedi

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.