201305271251-UNICEF-CAR-RELEASE-JMC_9912-575x383.jpg

Barnsoldater frigivna i

Centralafrikanska republiken

Förra veckan släpptes 41 barnsoldater efter upprepade möten mellan UNICEF och ordföranden i Centralafrikanska republiken, Michel Djotodia. Barnen är i åldrarna 14 till 17 år och sju av dem är flickor.

Skribent |

Publicerad |

2013 06 05

Uppdaterad |

2013 06 05

Barnsoldater frigivna i Centralafrikanska republiken

UNICEFs partner COOPI registrerar ett barn på Camp de Roux militärläger i Centralafrikanska republiken. Foto: © Jordi Matas/UNICEF

– Frisläppandet av dessa barn är det bara det första steget. Vi är fast beslutna att se till att alla barnsoldater i Centralafrikanska republiken släpps och återintegreras i samhället. Jag har blivit försäkrad om att vi kan förvänta oss att fler barn kommer släppas under de kommande dagarna och veckorna, berättar UNICEF representant i landet, Souleymane Diabate.

De 41 barnen befinner sig nu på ett transithem som får stöd av UNICEF. Som ett första steg i återanpassningen får varje barn en medicinsk undersökning och samtalsterapi. De ges vanliga civila kläder samt sängkläder och toalettartiklar. Därefter får de grundläggande undervisning i språk och matematik. De får även lära sig om hiv/aids, samt barns rättigheter och mänskliga rättigheter.

Ökade oroligheter har lett till fler barnsoldater

Ökade oroligheter bröt ut i december i förra året och vi fick in oroväckande uppgifter om att barn rekryterades till soldater. Centralafrikanska republiken är ett land med en lång historia av väpnade konflikter. Redan innan den nuvarande konflikten bröt ut fanns det drygt 2000 barnsoldater i landet.

UNICEF har sedan 2007 tillsammans med ett flertal andra organisationer arbetat aktivt för att få barnsoldater frisläppta. Ett arbete som 2009 ledde till att  182 barn släpptes av rebellgruppen APRD  och som hittills resulterat i att fler än 1000 barn i landet kunnat återvända till sina familjer.

– UNICEF arbetar tillsammans med regeringen för att återförena och återintegrera barn som hade rekryterats till barnsoldater. Vi har ett mycket bra samarbete med regeringen som har uttryckt sin vilja att vidta omedelbara åtgärder, berättar Souleymane Diabate.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.