Förra veckan släpptes 41 barnsoldater efter upprepade möten mellan UNICEF och ordföranden i Centralafrikanska republiken, Michel Djotodia. Barnen är i åldrarna 14 till 17 år och sju av dem är flickor.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 06 05
Uppdaterad |
2013 06 05
Barnsoldater frigivna i Centralafrikanska republiken
UNICEFs partner COOPI registrerar ett barn på Camp de Roux militärläger i Centralafrikanska republiken. Foto: © Jordi Matas/UNICEF
– Frisläppandet av dessa barn är det bara det första steget. Vi är fast beslutna att se till att alla barnsoldater i Centralafrikanska republiken släpps och återintegreras i samhället. Jag har blivit försäkrad om att vi kan förvänta oss att fler barn kommer släppas under de kommande dagarna och veckorna, berättar UNICEF representant i landet, Souleymane Diabate.
De 41 barnen befinner sig nu på ett transithem som får stöd av UNICEF. Som ett första steg i återanpassningen får varje barn en medicinsk undersökning och samtalsterapi. De ges vanliga civila kläder samt sängkläder och toalettartiklar. Därefter får de grundläggande undervisning i språk och matematik. De får även lära sig om hiv/aids, samt barns rättigheter och mänskliga rättigheter.
Ökade oroligheter har lett till fler barnsoldater
Ökade oroligheter bröt ut i december i förra året och vi fick in oroväckande uppgifter om att barn rekryterades till soldater. Centralafrikanska republiken är ett land med en lång historia av väpnade konflikter. Redan innan den nuvarande konflikten bröt ut fanns det drygt 2000 barnsoldater i landet.
UNICEF har sedan 2007 tillsammans med ett flertal andra organisationer arbetat aktivt för att få barnsoldater frisläppta. Ett arbete som 2009 ledde till att 182 barn släpptes av rebellgruppen APRD och som hittills resulterat i att fler än 1000 barn i landet kunnat återvända till sina familjer.
– UNICEF arbetar tillsammans med regeringen för att återförena och återintegrera barn som hade rekryterats till barnsoldater. Vi har ett mycket bra samarbete med regeringen som har uttryckt sin vilja att vidta omedelbara åtgärder, berättar Souleymane Diabate.
Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete.
Relaterade artiklar
Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.
Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.