Default hero image

Tiotusentals barn är i livsfara i den belägrade staden Misrata i Libyen. Intensiva strider och urskillningslösa beskjutningar dödar allt fler barn och ännu fler saknar mat och rent vatten och är traumatiserade av grymheterna de bevittnat. UNICEF krävde idag att striderna upphör omedelbart.

Skribent |

Publicerad |

2011 04 11

Uppdaterad |

2011 04 11

UNICEF kräver att belägringen av den libyska staden Misrata upphör

Enligt siffror från UNICEF har minst tjugo barn dödats hittills och många fler har skadats av skott och granatsplitter från bomber och stridsvagnar. Barnen som dödats är så små som nio månader och de allra flesta är under tio år gamla.

– Allt fler barn i staden dödas, skadas eller får inte sina grundläggande behov tillgodosedda på grund av striderna. Extraordinära insatser krävs för att skydda barnen och belägringen av staden måste upphöra omedelbart, säger Shahida Azfar, chef för UNICEFs regionkontor i mellanöstern och Nordafrika.

Instängda i krigszonen

Kriget i och runt omkring Misrata går in i sin sjunde vecka och tusentals barn är fortfarande instängda mitt den livsfarliga krigszonen. UNICEF upprepar uppmaningen från FNs generalsekreterare om att alla parter måste bidra till omedelbar vapenvila.

– Så länge striderna pågår kommer vi fortsätta bevittna det totalt oacceptabla dödandet av och lidande hos barnen i krigszonen” säger Shahida Azfar.

Sjukhusutrustning och leksaker

I slutet av förra veckan kunde UNICEF och andra FN-organisationer via hamnen leverera livsnödvändig utrustning och material till sjukhus i Misrata, bland annat första-hjälpen-utrustning, barnmorske- och operationsutrustning samt hygienmaterial. Förnödenheterna räcker för att hjälpa 30 000 drabbade under en månad.

Leveransen inkluderade även leksaker till barnen i ett försök att hålla dem i säkert förvar inomhus i skydd från de krypskyttar som rapporteras skjuta mot barn på gatorna. UNICEF sänder även förnödenheter till tiotusentals barn och familjer i östra Libyen genom samarbetspartners som finns på plats i Benghazi.

– Hjälpsändningarna är en tillfällig livlina för de som är fångade i stridigheterna”, säger Shahida Azfar, ” men det krävs vapenvila och regelbundet säkert tillträde in i landet för humanitära organisationer om man ska kunna skydda barnen, avslutar Azfar.

Just nu pågår många katastrofer i världen och barnen är de som drabbas allra värst.
Stöd UNICEFs insamling till Libyen. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.