UNI130548-575x383.jpg

Nya oroligheter bröt i december ut i Centralafrikanska republiken (CAR), ett land med en lång historia av väpnade konflikter. Rebellgrupper kontrollerar nu flera städer och UNICEF har fått in oroväckande uppgifter om att barn rekryteras till soldater av både rebellgrupperna och de regeringsvänliga miliserna.

Skribent |

Publicerad |

2013 01 10

Uppdaterad |

2013 01 10

Ökad risk för att barn rekryteras till barnsoldater i Centralafrikanska republiken

UNICEF beräknar att fler än 300 000 barn har drabbats av våldet i CAR, genom splittring av familjer, sexuellt våld, tvångsförflyttningar, försämrad tillgång till utbildning och hälsovård samt rekrytering till barnsoldater.

UNI130548-575x383.jpg
Före detta barnsoldater ritar på ett UNICEF-stött center i staden N’dele i Centralafrikanska republiken.

Före detta barnsoldater ritar på ett UNICEF-stött center i staden N’dele i Centralafrikanska republiken.

Redan innan den nuvarande konflikten bröt ut fanns det drygt 2500 barnsoldater i landet. UNICEF har sedan 2007 tillsammans med ett flertal andra organisationer arbetat aktivt för att få barnsoldater frisläppta. Ett arbete som 2009 ledde till att 182 barn släpptes av rebellgruppen APRD och som hittills resulterat i att fler än 1000 barn i CAR kunnat återvända till sina familjer. Men nu har alltså rekryteringen ökat igen.

– Tillförlitliga källor har rapporterat att både rebellgrupperna i landet och olika regeringsvänliga miliser har blivit mer aktiva i att rekrytera barn. Det är mycket oroväckande nyheter, säger Souleymane Diabate, UNICEFs chef i området.

Som en del av rapporteringsskyldigheten till FN arbetar UNICEF med att övervaka allvarliga kränkningar mot barn i CAR. Detta kan inkludera rekrytering av barn till väpnade grupper, sexuellt våld mot barn, attacker mot skolor och sjukhus, dödande och lemlästande av barn, bortförande av barn och försvårande av humanitära insatser.

– Våra team på marken i landet arbetar med partners för att övervaka och ingripa vid allvarliga kränkningar av barns rättigheter. De som löper störst risk är barn som har förlorat sina hem, skiljts från sina familjer och tidigare varit involverade i beväpnade grupper, säger Souleymane Diabate.

– Vi måste hålla barnen borta från striderna. Det är viktigt att allt görs för att skydda dem och deras familjer.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.