Nya oroligheter bröt i december ut i Centralafrikanska republiken (CAR), ett land med en lång historia av väpnade konflikter. Rebellgrupper kontrollerar nu flera städer och UNICEF har fått in oroväckande uppgifter om att barn rekryteras till soldater av både rebellgrupperna och de regeringsvänliga miliserna.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 01 10
Uppdaterad |
2013 01 10
Ökad risk för att barn rekryteras till barnsoldater i Centralafrikanska republiken
UNICEF beräknar att fler än 300 000 barn har drabbats av våldet i CAR, genom splittring av familjer, sexuellt våld, tvångsförflyttningar, försämrad tillgång till utbildning och hälsovård samt rekrytering till barnsoldater.
Före detta barnsoldater ritar på ett UNICEF-stött center i staden Ndele i Centralafrikanska republiken.
Redan innan den nuvarande konflikten bröt ut fanns det drygt 2500 barnsoldater i landet. UNICEF har sedan 2007 tillsammans med ett flertal andra organisationer arbetat aktivt för att få barnsoldater frisläppta. Ett arbete som 2009 ledde till att 182 barn släpptes av rebellgruppen APRD och som hittills resulterat i att fler än 1000 barn i CAR kunnat återvända till sina familjer. Men nu har alltså rekryteringen ökat igen.
– Tillförlitliga källor har rapporterat att både rebellgrupperna i landet och olika regeringsvänliga miliser har blivit mer aktiva i att rekrytera barn. Det är mycket oroväckande nyheter, säger Souleymane Diabate, UNICEFs chef i området.
Som en del av rapporteringsskyldigheten till FN arbetar UNICEF med att övervaka allvarliga kränkningar mot barn i CAR. Detta kan inkludera rekrytering av barn till väpnade grupper, sexuellt våld mot barn, attacker mot skolor och sjukhus, dödande och lemlästande av barn, bortförande av barn och försvårande av humanitära insatser.
– Våra team på marken i landet arbetar med partners för att övervaka och ingripa vid allvarliga kränkningar av barns rättigheter. De som löper störst risk är barn som har förlorat sina hem, skiljts från sina familjer och tidigare varit involverade i beväpnade grupper, säger Souleymane Diabate.
– Vi måste hålla barnen borta från striderna. Det är viktigt att allt görs för att skydda dem och deras familjer.
Relaterade artiklar
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.
Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.