Vaccination

Överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar finns UNICEF. Vi distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur.

20130423_103029-575x431.jpg
Sverige

Den sista femtedelen. Att nå de 20 miljoner barn runt om i världen som är helt ovaccinerade. De som bor längst bort, inte nås av annan social service, som myndigheterna inte ser. Det var detta som vårt frukostseminarium igår handlade om.

Pakistan2007.Muzammil.DSC_2120ed-575x382.jpg
Polio

Vaccinationer räddar livet på två till tre miljoner barn varje år, men med större ansträngning och mer pengar skulle ytterligare 1,5 miljoner barns liv kunna räddas. En femtedel av alla barn i världen saknar fortfarande skydd mot dödliga sjukdomar som kan förebyggas med vaccin. UNICEF uppmanar omvärlden att öka insatserna.

kamerun_mnt-2010_rebecca-hearfield_f29ea067b3ba5398.jpg
Stelkramp

Ossenda Jeannette bär på ett stort leende som trotsar alla trötthetstecken efter den långdragna förlossning som var hennes första. Hennes lycka delas av sjukhuspersonalen på Meskin Hospital i Maroua i norra Kamerun där hon födde sin lilla pojke för bara ett par timmar sedan.

Photo-7-575x383.jpg
Mässling

UNICEF genomför just nu en omfattande vaccinering av barn i Syrien för att skydda dem mot mässling och polio. Målet är att nå 1,4 miljoner barn – av vilka många befinner sig på flykt undan striderna.

Unicef Logo Swedish
Polio

Genom rutinmässiga vaccinationer, vaccinationskampanjer och ökad tillgång till rent vatten och toaletter har Angola vänt trenden med ökade fall av polio. Nu firar landet ett år utan några nya rapporterade fall av den farliga sjukdomen. För att Angola ska räknas helt poliofritt får det inte finnas några nya rapporterade fall på 3 år.

Unicef Logo Swedish
Polio

Idag startar världens största vaccinationskampanj för att utrota polio i Afrika. I 20 länder ska UNICEF i samarbete med hälsomyndigheter, andra organisationer och hundratusentals frivilliga gå från dörr till dörr för att vaccinera varenda unge under fem år mot polio. En poliofri värld är inom räckhåll.

Unicef Logo Swedish
Polio

UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) under decennier framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio. Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Nu är det snart Indiens tur att förklaras fritt från polio.

Unicef Logo Swedish
Mässling

Trots den osäkra situationen i landet lyckades UNICEF och WHO i augusti vaccinera 750 000 barn mot mässling. Det har gett resultat och spridningen av sjukdomen minskar. I slutet på november genomfördes ytterligare en vaccinationsinsats för att nå ut till ännu fler barn i Somalia.

Unicef Logo Swedish
Somalia

I det katastrofdrabbade Somalia hotar regnet och de uppblossade striderna att förvärra situationen ytterligare. Därför gör UNICEF nu sitt yttersta för att tillsammans med sina partners förhindra att ännu fler barn dör av svält och sjukdomar.

Unicef Logo Swedish
Barnadödlighet

I Burundi är svåra luftvägsinfektioner som beror på pneumokocker den näst vanligaste dödsorsaken bland barn som är yngre än fem år. Det ska man nu ändra på. Med stöd av UNICEF, WHO med flera, har landets allmänna barnvaccinationsprogram utökats med ett vaccin mot pneumokocker. Det kommer att rädda många barns liv.

Unicef Logo Swedish
Polio

Under loppet av två dagar skall över 38 miljoner barn i 15 länder i västra Afrika vaccineras mot polio. Vaccinationskampanjen genomförs av 180 000 frivilliga och är ett led i UNICEFs arbete för att utrota den allvarliga sjukdomen.

Unicef Logo Swedish
Libyen

För att förhindra att sjukdomar och epidemier sprids i de trånga flyktinglägren vid den tunisiska gränsen, stödjer UNICEF en tre dagars vaccinationskampanj som ska skydda alla barn under fem år mot bland annat polio, mässling, difteri och stelkramp.

Unicef Logo Swedish
Polio

I samarbete med UNICEF och WHO genomför 15 länder en gemensam massiv vaccinationskampanj "Kick polio out of Africa". Över 290 000hälsoarbetare går från dörr till dörr för att nå alla barnunder fem års ålder – från de mest tätbefolkade stadsområdena till demest avlägsna byarna.

Unicef Logo Swedish
Irak

Trots att Irak befinner sig i en svår situation med konflikter och stor otrygghet, har viktiga framsteg kunnat göras för barns hälsa. Tack vare påtryckningar från UNICEF har landets första nationella vaccinationskampanj genomförts i veckan.

Unicef Logo Swedish
Polio

Polio är idag utrotad i de flesta av världens länder. Men barn som bor i Afrikas västra och centrala delar riskerar fortfarande att drabbas av den fruktade barnsjukdomen som kan ge svåra funktionshinder. Här genomför UNICEF varje år en stor vaccinationskampanj för att stoppa spridningen. I år ska 85 miljoner barn få sitt livsviktiga vaccin.

Unicef Logo Swedish
Mässling

I Bangladesh pågår just nu en omfattande kampanj för att vaccinera alla barn under fem år mot mässling, en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen. Målet är att nå omkring 20 miljoner barn. UNICEF är en av de organisationer som aktivt deltar i arbetet.

Unicef Logo Swedish
Haiti

UNICEF har inlett en stor vaccinationsinsats för att skydda barnen i det jordbävningsdrabbade området mot smittsamma dödliga sjukdomar. 500 000 barn under sju år kommer att vaccineras mot mässling, röda hund, difteri och stelkramp och kikhosta.

Unicef Logo Swedish
Polio

I slutet av februari inleddes en omfattande vaccinationskampanj motpolio i åtta västafrikanska länder: Benin, Burkina Faso, Cote d'Ivoire,Ghana, Mali, Niger, Nigeria och Togo.

Unicef Logo Swedish
Bangladesh

Idag inleds ett omfattande vaccinationsprogram i Bangladesh som innebär att fyra miljoner barn varje år kommer att bli vaccinerade mot fem dödliga sjukdomar. En nyhet för Bangladesh är att dosen med kombinationsvaccin ska innehålla skydd mot den farliga hib-bakterien.

Unicef Logo Swedish
Mässling

Antalet dödsfall i mässling har sjunkit med hela 74 procent mellan 2000 och 2007. Tidigare beräknades 750 000 människor runt om i världen dö i mässling varje år. Idag ligger siffran på 197 000.

Unicef Logo Swedish
Irak

I slutet av oktober genomförde Irak i samarbete med UNICEF och Världshälsoorganisationen en omfattande nationell vaccinationskampanj mot polio. Under fem dagar vaccinerade 20 000 hälsoarbetare nära 4,9 miljoner barn under fem års ålder.

Unicef Logo Swedish
Mässling

Omfattande vaccinationskampanjer under de senaste sex åren har minskat antalet dödsfall i mässlingen med 60 procent. I Afrika har antalet dödsfall minskat med tvåtredjedelar.

Unicef Logo Swedish
Stelkramp

En vaccinationskampanj som stöds av UNICEF presenterades nyligen i Afghanistan. Kampanjen har två mål: att minska antalet barn som dör i mässling med 90 procent samt att förhindra att mammor och spädbarn dör i stelkramp.