Default hero image

I det katastrofdrabbade Somalia hotar regnet och de uppblossade striderna att förvärra situationen ytterligare. Därför gör UNICEF nu sitt yttersta för att tillsammans med sina partners förhindra att ännu fler barn dör av svält och sjukdomar.

Skribent |

Publicerad |

2011 10 28

Uppdaterad |

2011 10 28

Trots upptrappad konflikt vaccineras nu 750.000 barn i Somalia

Det efterlängtade regnet faller nu på många håll, men det innebär inte bara en lättnad utan ökar också risken för att sjukdomar ska sprids och hindrar hjälptransporter att ta sig fram.

– Tiotusentals barn har dött under de senaste tre månaderna och fortfarande dör hundratals barn varje dag. Varje försening eller avbrott i distributionen av förnödenheter handlar om liv och död för barnen, säger Sikander Khan, UNICEFs chef i Somalia.

Gränsstrider hindrar flyktingar och transporter

Väpnade strider och försämrat säkerhet i gränsområdena hindrar inte bara hjälparbetare, utan har också har lett till att färre somalier flyr till Kenya. Nu i slutet av oktober passerade 100 flyktingar per dag gränsen, jämfört med 1000 i september. UNICEF uppmanar alla stridande parter att ta sitt ansvar och ge trygghet och säkerhet till alla de barn och kvinnor som redan är så hårt drabbade och utsatta av den pågående svältkatastrofen.

Nu hotar sjukdomar de undernärda barnen

Stora människomassor på flykt, extremt överbefolkade läger, svagt immunförsvar och brist på vatten och infrastruktur och också problem som hindrar vaccinets väg till barnen och ökar spridningen av sjukdomar. Och allra värst drabbas barnen.

Allvarligt undernärda småbarn löper nio gånger större risk att dö av infektionssjukdomar som mässling, diarré, kolera och malaria än friska barn. Antalet sjuka i mässling har ökat dramatiskt under 2011. I juli var sju gånger fler sjuka än året innan.

Över en miljon barn vaccinerade mot mässling

Under de senaste tre månaderna har sammanlagt över en miljon barn vaccinerats mot mässling och den här veckan fortsätter UNICEF tillsammans med WHO den massiva vaccinationsinsatsen för att skydda ytterligare 750 000 barn mellan 6 mån och 15 år mot den dödliga sjukdomen.

Sedan svält deklarerades den 20 juli i sex av Somalias distrikt har 110 000 allvarligt undernärda barn fått behandling på olika näringscenter som UNICEF stödjer i regionen. Mer än 2,6 människor har fått tillgång till rent vatten, över 1,5 miljoner har fått hygienartiklar och information om hur man skyddar sig mot sjukdomar.

Mycket mer pengar behövs

Responsen från omvärlden har varit enorm. Bidragen till Afrikas horn har strömmat in, men behovet är enormt och katastrofen så extremt omfattande att hjälpen inte når alla barn. Sedan juli har 8 700 ton livsviktiga förnödenheter fraktats med flyg, fartyg och via land till södra och mellersta Somalia. Men det räcker inte. Bara i Somalia behöver UNICEF ytterligare 300 miljoner USD för att kunna fortsätta driva nuvarande insatser under 2012 och trappa upp där det behövs. UNICEF uppmanar sina givare att fortsätta med sitt ovärderliga stöd.

– Vi behöver de här pengarna så fort som möjligt för att kunna fortsätta leveranserna av alla de livsviktiga förnödenheter som håller barnen vid liv, säger Sikander Khan.

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Barnadödlighet

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.