Pakistan2007.Muzammil.DSC_2120ed-575x382.jpg

Ett av fem barn

får inte vaccin

Vaccinationer räddar livet på två till tre miljoner barn varje år, men med större ansträngning och mer pengar skulle ytterligare 1,5 miljoner barns liv kunna räddas. En femtedel av alla barn i världen saknar fortfarande skydd mot dödliga sjukdomar som kan förebyggas med vaccin. UNICEF uppmanar omvärlden att öka insatserna.

Skribent |

Publicerad |

2013 04 19

Uppdaterad |

2013 04 19

Ett av fem barn får inte vaccin

Alla barn i hela världen behöver bli vaccinerade för att skyddas mot livsfarliga sjukdomar, men UNICEF oroar sig nu för att den politiska viljan minskar och att vaccinationer inte längre prioriteras i länders budgetar.

Vaccinationer är en av de billigaste och mest effektiva metoderna att rädda barns liv och en av de största hälsoframgångarna under det senaste århundradet. Det kostar till exempel mindre än sju kronor att ge ett barn ett livslångt skydd mot mässling. Trots det så blev 22,4 miljoner barn aldrig vaccinerade under 2011, vilket var en miljon fler barn än året innan. Och under samma år skulle 1,5 miljoner barn inte ha dött om de fått vaccin.

Orsakerna till att så många barn fortfarande inte vaccineras är många – socialt eller geografiskt utanförskap, brist på resurser, svaga nationella hälsosystem eller konflikter, som till exempel de som idag härjar i Syrien och Västafrika.

Situationen ser fortfarande mycket olika ut inom och mellan olika länder. Barn som lever i välbärgade familjer har störst tillgång till den bästa hälsovården och bland dem är flest barn vaccinerade. UNICEF menar att det är omöjligt att lyckas vaccinera varje barn om man inte gör något åt de här stora skillnaderna.

Samtidigt måste man investera i nationella vaccinationsrutiner som en del av förbättrad hälsovårdsservice som når alla barn – och genom detta ytterligare minska orättvisorna. För att lyckas måste regeringar bidra med tillräckligt med pengar och uppmuntra nya uppfinningar som till exempel den senaste satsningen på nya vaccin mot lunginflammation och diarré.

Och det viktigaste av allt: en orubblig politisk vilja är nödvändig för att få ut vaccin till alla barn i de fattigaste familjerna och i de områden som är allra svårast att nå.

UNICEF förser 36 procent av alla barn med vaccin. Under 2012 levererades nästan 1,9 miljarder doser vaccin och över 500 miljoner sprutor till vaccinationsinsatser i över 100 länder. Som en av världens största inköpare av vaccin, kan UNICEF förhandla fram priser som låg- och medelinkomstländer har råd att betala.

UNICEF ansvarar för logistik och för att sprida information, utbildar kommunansvariga och vaccinatörer samt står för all den kylutrustning som behövs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur hela vägen fram till barnen.

Tack vare massvaccinationer världen över hela världen är det fullt möjligt att stoppa farliga smittsamma sjukdomar. I Sverige har vi just nu en kampanj som uppmanar till att vara med och utrota polio. Köp vaccin här och var med i kampen för varenda unge.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Barnadödlighet

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.