Default hero image

UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) under decennier framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio. Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Nu är det snart Indiens tur att förklaras fritt från polio.

Skribent |

Publicerad |

2012 01 16

Uppdaterad |

2012 01 16

Indien slår rekord – helt fritt från polio i 12 månader

Indien var länge centrum för polioepidemin. Så sent som 2009 fanns där fler poliosjuka barn än i resten av världen. Men idag har landet praktiskt taget helt utrotat sjukdomen. Den 13 januari hade inte ett enda fall av polio rapporterats på 12 månader. Det är den längsta poliofria perioden någonsin och den största hälsoframgången i landets historia.

900 miljoner doser vaccin

UNICEF har distribuerat vaccin och all utrustning, ansvarat för logistik samt lett det strategiska kommunikations- och mobiliseringsarbetet. Ofattbara 900 miljoner doser poliovaccin har delats ut under 2011. 8 500 frivilliga har tagit sig fram med vaccin till barn i de mest otillgängliga delarna av landet och dessutom vaccinerat barn i resande familjer på tåg och tågstationer, busshållplatser, torg och marknadsplatser.

– Indiens framgång är ett positivt exempel på att vi kan utrota polio, även i de mest otillgängliga områden. Faktum är att det är enbart genom att fokusera på barnen i dessa utsatta områden som vi kan besegra den här otäcka sjukdomen, menar Anthony Lake, UNICEFs generalsekreterare.

Vaccin till barn på resande fot

Enligt Anthony Lake har den indiska regeringens starka ledarskap och aktiva roll varit avgörande för att vaccinationskampanjen lyckats täcka även de allra mest fattiga, befolkningstäta och utsatta distrikten, som till exempel Uttar Pradesh. Där lever fem procent av befolkningen sitt liv på resande fot i jakt på jobb och försörjning. Många barn missar därför ofta de reguljära vaccinationerna. För att stoppa polioepidemin i det här området gäller det att nå ut med vaccin till varenda ett av alla de här barnen som bor bara några veckor eller månader i taget på samma plats.

Kampen mot polio fortsätter

Så länge polio existerar i världen kommer det alltid att finnas en risk för att polio återigen sprider sig i ett land som tidigare förklarats som poliofritt. Huvudfokus nu är att förhindra att polioviruset på nytt kommer in i Indien via grannländerna Pakistan och Afghanistan, som tillsammans med Nigeria är de enda länderna i världen där polio fortfarande är en epidemi. Under 2011 ökade antalet poliofall i Afghanistan och Pakistan och viruset spred sig till China som varit poliofritt sedan 1999. Massvaccinationerna kommer att fortsätta tills sjukdomen är helt utrotad i hela världen.

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.