Default hero image

38 miljoner barn i

afrika vaccineras mot polio

Under loppet av två dagar skall över 38 miljoner barn i 15 länder i västra Afrika vaccineras mot polio. Vaccinationskampanjen genomförs av 180 000 frivilliga och är ett led i UNICEFs arbete för att utrota den allvarliga sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2011 04 01

Uppdaterad |

2011 04 01

38 miljoner barn i afrika vaccineras mot polio

Polio är idag utrotad i de flesta av världens länder. Men i Afrikas västra och centrala delar riskerar barn fortfarande att drabbas av den fruktade sjukdomen som kan ge svåra funktionshinder. UNICEF genomför därför varje år en stor vaccinationskampanj för att stoppa spridningen. I år sker insatserna den 25:e mars och 28 april i samarbete med Global Polio Eradication Initiative (GPEI). Under de två dagarna ska hela 38 miljoner barn få det livsviktiga vaccinet.

Tusentals barn har undgått förlamning

Vaccinationsinsatsen kommer att vara särskilt stor i Nigeria, som är det enda landet i Afrika där polio fortfarande är en utbredd sjukdom och antalet drabbade ökar. Under de senaste 12 månaderna har antalet nya fall reducerats med 95 procent men experter varnar ändå för att minska insatserna och menar att så länge det finns barn som inte är vaccinerade så finns det fara för att sjukdomen åter sprids.

- Vi ser nu resultaten av den enorma insatsen som gjorts de senaste två åren för att utrota polio. Tusentals barn har undgått livsfarliga förlamningar, men vi måste samtidigt komma ihåg att bara under 2010 blev över 500 barn och vuxna i regionen drabbade. Vi måste försäkra oss om att insatsen mot att sjukdomen åter sprids förstärks och att alla barn blir vaccinerade, säger Gianfranco Rotigliano, Regiondirektör för UNICEF i västliga och centrala Afrika. 

Ett av historiens största hälsoinitiativ

Det nätverk som går i spetsen för kampanjen är the Global Polio Eradication Initiative, (GPEI) som lanserades 1988 av UNICEF, WHO, U.S. Centers for Disease Control and Prevention och Rotary. Det är ett av de största hälsoinitiativen någonsin i historien och har resulterat i en dramatisk minskning på 99 procent av antal poliofall världen över. Sedan 1988 då polio existerade i 125 länder och drabbade 1 000 barn varje dag har mer än två miljarder barn vaccinerats. År 2009 rapporterades totalt endast 1 606 antal nya fall av polio.

Polio kan bryta ut igen i ett land som tidigare förklarats som poliofritt. Därför fortsätter UNICEF att prioritera poliovaccinationer i hela världen. Idag är det fyra länder i världen där polio fortfarande är en utbredd sjukdom; Nigeria, Afghanistan, Indien och Pakistan. Kampen fortsätter tills sjukdomen är helt utrotad i hela världen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.