Photo-7-575x383.jpg

UNICEF massvaccinerar barn

i Syrien

UNICEF genomför just nu en omfattande vaccinering av barn i Syrien för att skydda dem mot mässling och polio. Målet är att nå 1,4 miljoner barn – av vilka många befinner sig på flykt undan striderna.

Skribent |

Publicerad |

2012 12 07

Uppdaterad |

2012 12 07

UNICEF massvaccinerar barn i Syrien

En pojke vaccineras mot mässling och polio på ett hälsocenter i Damaskus. Foto: ©UNICEF/Bassel Halabi

Skyddet mot mässling och polio är viktigt under den pågående konflikten eftersom många människor är på flykt, och sjukdomarna då snabbt kan spridas. Striderna har också inneburit stora svårigheter för att genomföra vaccinationskampanjen. Att få fram vaccinet till olika delar av landet har varit ett mycket farligt arbete.

— Tuffast har det varit för chaufförerna som har hämtat förnödenheter i Damaskus, och sedan levererat dem, ofta via omvägar, till kampanjarbetare i olika delar av landet, säger Iman Bahnasi, som arbetar med barns överlevnad för UNICEF i Syrien.

— Men tack vare deras beslutsamhet och mod har alla provinser fått det vaccin som behövs.

Vaccinationskampanjen startade den 26 november, och hittills visar inkomna data från de olika provinserna att mer än 630 000 barn under fem års ålder har vaccinerats mot polio, och att drygt 510 000 barn har vaccinerats mot mässling. Barn under ett års ålder har också fått en dos A-vitamin, vilket minskar sjukdomar som luftvägsinfektioner och diarré.

— Vi tror att antalet barn som har vaccinerats egentligen är betydligt högre, men säkerhetsläget gör det svårt att omedelbart få in rapportering från vissa områden, säger Youssouf Abdel-Jelil, chef för UNICEF i Syrien.

— Det som står helt klart är att vaccinationskampanjen fungerar. Vi får rapporter om långa köer med föräldrar som väntar med sina barn vid vaccinationscenter runtom i landet, även i städer som Homs.

Vaccinationerna sker delvis vid 1200 hälsocenter, men fokus för kampanjen ligger på de barn som befinner sig på flykt och har sökt tillfälligt skydd på olika platser i Syrien. Dessa barn nås med 100 mobila vaccinationsteam.

UNICEF har bland annat försett kampanjen med  1,5 miljoner doser av mässlingsvaccin, sprutor och kylutrustning för vaccinet. UNICEF genomför arbetet tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO), det syriska hälsoministeriet och flera organisationer som till exempel syriska Röda Halvmånen.  Kampanjen beräknas vara slutförd den 10 december.

UNICEF har även fortsatt sina övriga hjälpinsatser sedan striderna inleddes. Hundratusentals barn har nåtts av exempelvis förstahjälpen-förnödenheter, vatten, sanitet, skydd och utbildning.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla poliovaccin och mässlingsvaccin i vår gåvoshop.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Barnadödlighet

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.