Default hero image

4,9 miljoner barn vaccinerade

mot polio i Irak

I slutet av oktober genomförde Irak i samarbete med UNICEF och Världshälsoorganisationen en omfattande nationell vaccinationskampanj mot polio. Under fem dagar vaccinerade 20 000 hälsoarbetare nära 4,9 miljoner barn under fem års ålder.

Skribent |

Publicerad |

2008 11 08

Uppdaterad |

2008 11 08

4,9 miljoner barn vaccinerade mot polio i Irak

I slutet av oktober genomförde Irak i samarbete med UNICEF och Världshälsoorganisationen en omfattande nationell vaccinationskampanj mot polio. Under fem dagar vaccinerade 20 000 hälsoarbetare nästan 4,9 miljoner barn under fem års ålder. Det motsvarar 97 procent av de barn som man planerade att nå. Särskilda satsningar gjordes i områden dit många flyktingar återvänt på sista tiden. Vaccinationerna utfördes vid sjukhus och vårdcentraler över hela landet och dessutom gjorde hälsoarbetare hembesök för att nå så många barn som möjligt.

Irak driver kampanjen

Iraks hälsodepartement tog tillfället att genomföra vaccinationerna då säkerhetsläget i landet förbättrats något under de senaste månaderna. Rapporter pekar också på att säkerheten inte varit något hinder denna gång.

I delar av landet som tidigare varit mycket svåra att nå - t ex Bagdad - har vaccinationstäckningen höjts med  cirka 20 procent och ligger nu på över 90 procent.

Iraks hälsodepartement har nu helt tagit över ansvaret för logistiken kring vaccinationskampanjer och däribland transport av mobila vaccinationslag. Sedan tidigare, med start 2005, står regeringen för inköp av vaccin.

Få länder kvar

Irak har varit fritt från polio sedan januari år 2000 och en förutsättning för att detta ska bestå är att alla landets barn vaccineras. Polio finns idag endast i några av världens länder men kan snabbt spridas om vaccinationsgraden minskar. Polio är en väldigt smittsam virussjukdom som leder till livslånga förlamningsskador och i värsta fall kan sjukdomen leda till döden. För att få fullgott skydd behövs tre doser poliovaccin.

I november genomför Irak en andra omgång med poliovaccinering.

Sverige har varit poliofritt sedan 1977.

Irak är en del av en global satsning för att utrota polio, som leds av Världshälsoorganisationen, Rotary International, US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) samt UNICEF. Denna satsning beräknas ha räddat fem miljoner barn från att bli förlamade p g a polio under de senaste 20 åren.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.