Default hero image

Drastisk minskning av

dödsfall i mässling

Antalet dödsfall i mässling har sjunkit med hela 74 procent mellan 2000 och 2007. Tidigare beräknades 750 000 människor runt om i världen dö i mässling varje år. Idag ligger siffran på 197 000.

Skribent |

Publicerad |

2008 12 04

Uppdaterad |

2008 12 04

Drastisk minskning av dödsfall i mässling

Länder som Afghanistan, Pakistan, Somalia och Sudan har minskat sina dödsfall i mässling med anmärkningsvärda 90 procent. FN:s delmål till 2010 är att antalet dödsfall i mässling globalt ska ha minskat med just 90 procent.

Mässlingsinitiativet står bakom

Bakom denna enastående framgång står Mässlingsinitiativet , ett samarbete mellan regeringar, privatpersoner, stiftelser och organisationer. Bland organisationerna märks bland andra UNICEF, Amerikanska Röda Korset, Världshälsoorganisationen, FN-stiftelsen (United Nations Foundation), samt Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen.

– Den här framgången är en hyllning till det hårda arbete och engagemang som vi har sett i många länder under kampanjens gång. Nu är det bara två år kvar till vårt delmål ska vara uppfyllt, så jag vill uppmana alla länder där det fortfarande finns mässling att trappa upp ansträngningarna för att samtliga barn ska bli vaccinerade mot sjukdomen, säger Dr Margaret Chan, chef för Världshälsoorganisationen.

Indien har två tredjedelar av dödsfallen

Sydasien är den region som har haft minst framsteg i bekämpandet av sjukdomen, med en minskning på endast 42 procent sedan starten 2001. Orsaken är försenade vaccinationskampanjer i Indien – det land som står för hela två tredjedelar av hela världens dödsfall i mässling. För att det världsomfattande delmålet ska nås – en global minskning med 90 procent – krävs att även Indiens regering börjar prioritera omfattande vaccinationskampanjer.

UNICEF världsledande inom vaccinationer

När det gäller vaccinationer mot de sex vanligaste och farligaste sjukdomarna; mässling, stelkramp, kikhosta, tuberkulos, polio och difteri, är UNICEF världsledande. År 2007 levererade UNICEF vaccin till 55 procent av alla barn i världen, vilket innebär ungefär 3 miljarder doser. Läs mer om UNICEFs vaccinationskampanjer.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.