Default hero image

Mässling minskar i

Somalia efter massvaccination

Trots den osäkra situationen i landet lyckades UNICEF och WHO i augusti vaccinera 750 000 barn mot mässling. Det har gett resultat och spridningen av sjukdomen minskar. I slutet på november genomfördes ytterligare en vaccinationsinsats för att nå ut till ännu fler barn i Somalia.

Skribent |

Publicerad |

2011 12 02

Uppdaterad |

2011 12 02

Mässling minskar i Somalia efter massvaccination

Från dörr till dörr

Under en vecka gick 1 700 vaccinationsteam runt och knackade dörr i Mogadishus alla 16 distrikt och i alla flyktingläger, för att registrera alla de barn som inte fick sitt mässlingsvaccin i augusti. De föräldrar som var tveksamma till vaccin informerades grundligt och övertygades om att det handlar om att rädda barns liv. 

UNICEF levererade all utrustning och utbildade hälsoarbetare. Dessutom spred man information via radio och TV. för att tipsa föräldrar att vara beredda hemma med sina barn eller ta med dem till närmaste vaccinationsstation, till exempel i någon av Mogadishus alla skolor där hälsoarbetare tillfälligt inrättat sig för att ta emot barnen.

Mycket smittsamt

Mässling är en dödlig luftvägsinfektion, som orsakas av ett virus. Sjukdomen sprids via utandningsluften och är extremt smittsam. I överfulla flyktingläger och bland sjuka och undernärda barn med nedsatt immunförsvar kan mässling snabbt växa till en epidemi som innebär ytterligare en katastrof för barnen.

Tack vare vaccinationerna kan man redan se att spridningen minskar. I september rapporterades 1 902 nya fall av mässling, medan samma siffra i oktober hade sjunkit till 1 644.

Mer pengar behövs

UNICEF har trappat upp alla pågående insatser I landet inom hälsa, näring och utbildning, men det räcker inte. Mer pengar behövs för att kunna hjälpa alla barn.

 

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.