Default hero image

Vaccin till barn som

flytt från Libyen

För att förhindra att sjukdomar och epidemier sprids i de trånga flyktinglägren vid den tunisiska gränsen, stödjer UNICEF en tre dagars vaccinationskampanj som ska skydda alla barn under fem år mot bland annat polio, mässling, difteri och stelkramp.

Skribent |

Publicerad |

2011 03 22

Uppdaterad |

2011 03 22

Vaccin till barn som flytt från Libyen

Trånga flyktingläger är en perfekt grogrund för sjukdomar och epidemier kan snabbt sprida sig. I lägret Shosha ökar antalet fall av luftvägsinfektioner och diarréer. Tillsammans med Tunisiens hälsomyndigheter ser UNICEF nu till att alla barn under fem års ålder som flytt över gränsen får sitt livsviktiga skydd mot dödliga sjukdomar.

Psykologteam

UNICEs psykologteam arbetar nära tillsammans med vaccinationspersonalen för att undersöka och följa upp situationen för barnfamiljerna. En tredagars psykologutbildning har precis avslutats och står flera nya team redo för uppdrag dygnet runt – på sikt även inne i Libyen.

Skydd mot våld och övergrepp

I samarbete med andra organisationer på plats har UNICEF satt ihop en särskild arbetsgrupp som ansvarar för att skydda barnen i lägren mot våld, övergrepp och exploatering. Man fokuserar särskilt på att skydda ensamkommande flyktingbarn och registrera alla nyfödda.

Sexuella övergrepp har rapporterats och säkerheten i lägren förbättras nu för att garantera ökat skydd till kvinnor, barn och framförallt flickor. Man har bland annat upprättat så kallade ”child-friendly spaces” – särkilda skyddade barnvänliga platser. Alla barnfamiljer ska under den kommande veckan flyttas till ett särskilt tryggt läger.

Vatten och toaletter

Den sanitära situationen är under kontroll. UNICEF leder arbetet med att förse lägren med toaletter och vatten och förser dagligen 7 500 människor med dricksvatten.

Allt fler flyktingar

Hittills har över 300 000 människor har flytt från Libyen till grannländerna och UNICEF räknar med att flyktingströmmen ökar. De som redan lämnat landet är främst immigranter som vill ta sig till sina hemländer. Men nu har även libyska familjer som fruktar för sin säkerhet börjat fly våldsamheterna och mer resurser krävs för att kunna hantera situationen vid gränserna.

Väntar på tillstånd

Situaionen inne i Libyen är mycket osäker och förändras hela tiden. Tillgången till information är mycket begränsad. UNICEF och andra hjälporganisationer har ännu inte tillstånd att ta sig in i landet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.