UNICEF och det globala vaccinsamarbetet Covax har hittills levererat drygt 68 miljoner doser vaccin mot covid-19. Fantastiskt, men – det skulle ha varit minst 170 miljoner. ”Att dela med sig av doser är det minsta man kan göra”, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef, inför G7-mötet i juni.
Just nu drabbas Indien av en dödlig andra våg av covid-19 och medicinsk utrustning är på väg att ta slut. Allvarligt sjuka patienter väntar utanför sjukhus. Desperata familjer ber om syrgas och utmattade hälsoarbetare kämpar för att rädda liv. Barnen drabbas enormt hårt av konsekvenserna.
Flera miljoner barn har drabbats av den senaste tidens cykloner som dragit in över Moçambique, Indien och Bangladesh. Extremväder, cykloner och översvämningar, till följd av klimatförändringar, blir allt vanligare. UNICEF är oroade eftersom redan utsatta barn råkar mest illa ut.
Flera veckor av hårt monsunregn och katastrofala översvämningar har drabbat miljontals barn och deras familjer i Nepal, Indien och Bangladesh. UNICEF finns på plats och arbetar för att hjälpa de omkring 16 miljoner barn som är i akut behov av stöd.
Goda nyheter! Igår meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi att stelkramp bland mödrar och nyfödda har eliminerats i landet. Ett fantastiskt framsteg som kommer att rädda livet på många barn och mammor.
I år fyller FNs barnkonvention 25 år och det vill UNICEFs samarbetspartner IKEA Foundation uppmärksamma. Totalt skänker IKEA Foundation nu 233,1 miljoner svenska kronor (31,5 miljoner US-dollar).
Under mitten av 60-talet härjades Indien av svår torka. Sommaren 1967 blev situationen kritisk och närmare 250 byar skulle evakueras till flyktingläger. Men krisen blev till en revolution för vattentillgång världen över, med UNICEF i spetsen för förändringen.
Ett av sex barn mellan 5 och 14 år är involverade i skadligt barnarbete. Dessa 150 miljoner barn riskerar sin hälsa och får ingen tillgång till utbildning. Idag på den Internationella dagen mot barnarbete vill vi på UNICEF lyfta dessa barns rätt till beskydd och utveckling.
En donation från H&M till UNICEF på 29,5 miljoner kronor ligger till grund för ett femårigt initiativ till stöd för barns rättigheter i Indien. Tillsammans förebygger vi barnarbete och ger fler barn i ett av världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande områden tillgång till utbildning och hälsa.
Jag tänker på hur mitt liv såg ut när jag var 15 år. Sista året i grundskolan och beslut kring vilken gymnasielinje jag skulle gå. Tennis, friidrott och kompisar. Jag inser nu hur ung och omogen jag var. Jag försöker föreställa mig att mina föräldrar presenterar min blivande man, färdiga bröllopsplaner och mitt nya, okända hem. Flytt till en ny stad, gift med en man jag inte älskar, gravid vid 16 år, utbildningsplanerna som bortblåsta och min nya uppgift i livet att serva och lyda min man och nya släkt. Mina egna drömmar och rättigheter skiter alla fullständigt i. Det vore ju helt sjukt. Och det är ju inte mindre sjukt om tjejen i fråga heter Basanti Devi och bor i Uttar Pradesh i Indien.
Idag är det fullt möjligt att radikalt minska barnadödligheten i fattiga länder. Det är bakgrunden till det globala initiativ som UNICEF nu gör tillsammans med regeringarna i USA, Indien och Etiopien.
UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) under decennier framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio. Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Nu är det snart Indiens tur att förklaras fritt från polio.
Mani, 14, blev slagen när hon försökte prata med andra barn som arbetade på bomullsfälten. Om barnen försökte sjunga, ta en kort paus för att spela spel eller arbetade långsamt, på grund av yrsel från bekämpningsmedlens ångor eller den intensiva hettan, slog markägaren dem med en trädgren.
En donation från H&M till UNICEF på 4,5 miljoner USD ligger till grund för ett nytt femårigt initiativ till stöd för barns rättigheter i Indien. UNICEF ska ge fler barn i ett av världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande länder tillgång till utbildning och hälsa.
Barnadödligheten fortsätteratt minska. Men fortfarande är det 8,8 miljoner barn om året som dör innan dehinner fylla fem år. Den senaste siffran för barnadödligheteni världen, som baseras på år 2008, visar att 65 barn av 1000 (som föttslevande) dör före sin femte födelsedag. Detta kan jämföras med 1990 då 90 barnav 1000 dog.
IKEA utökar sitt stöd till UNICEF med 422 miljoner kronor. Det innebäratt IKEA under en 15-årsperiod totalt kommer att ge 1,6 miljarderkronor till UNICEFs arbete för barns rättigheter.
Antalet dödsfall i mässling har sjunkit med hela 74 procent mellan 2000 och 2007. Tidigare beräknades 750 000 människor runt om i världen dö i mässling varje år. Idag ligger siffran på 197 000.
Om världenska nå FN:s millenniemål för mänsklig utveckling, måste Indien göra storaframsteg när det gäller hälsovård, näring, utbildning, tillgång till vatten ochskydd av barn mot våld och övergrepp. Också Kina behöver ta ytterligare stegframåt om målen ska nås till år 2015.
UNICEF uttrycker i dag djup oro för de miljontals barn och kvinnor som flytt undan översvämningarna. Sammanlagt har nu över 50 miljoner människor drabbats, varav flera miljoner är barn under fem år. Siffran väntas stiga eftersom regnperioden inte är över ännu.
Efter veckor av svåra översvämningar i Indien, Nepal, Pakistan och Bangladesh hotar nu en annalkande hälsokatastrof. UNICEF driver en massiv hjälpaktion för att förhindra att miljontals barn dör av diarréer och andra epidemier.