Flera veckor av hårt monsunregn och katastrofala översvämningar har drabbat miljontals barn och deras familjer i Nepal, Indien och Bangladesh. UNICEF finns på plats och arbetar för att hjälpa de omkring 16 miljoner barn som är i akut behov av stöd.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 09 04
Uppdaterad |
2017 09 04
16 miljoner barn drabbade av svåra översvämningar i Sydasien
Människor vadar genom det höga vattnet i Banke, västra Nepal. Deras by drabbades hårt när vägen dit kollapsade på grund av det kraftiga regnet. Foto: © UNICEF/Jung Thapa
UNICEF samarbetar med ländernas regeringar och andra organisationer för att trappa upp insatserna för barnen och deras familjer.
Sedan mitten av augusti har minst 1 288 dödsfall rapporterats och sammanlagt uppskattas mer än 45 miljoner människor vara drabbade. Många områden är svåra att nå fram till på grund av skador på vägar, broar, järnvägar och flygplatser.
Barn är nu i akut behov av rent vatten, hygienprodukter för att minska spridningen av sjukdomar, mat och trygga platser där de kan fortsätta få vara barn.
- Enorma skador på skolor innebär att hundratusentals barn riskerar att missa veckor eller månader av sin utbildning, säger Jean Gough. Att få tillbaka barnen till skolan igen är avgörande för att de ska kunna känna sig trygga och få en vardag i en traumatisk situation där allt annat har vänts upp och ner.
En flicka väntar med sin mamma för att få hjälp från UNICEF i byn Badaharawa i Nepal. Sammanlagt är 16 miljoner barn drabbade av de svåra översvämningarna i Sydasien. Foto: © UNICEF/Shrestha
Vad gör UNICEF i de drabbade länderna?
I
Bangladesh
har mer än åtta miljoner människor drabbats av översvämningar, varav tre miljoner är barn. Nära 700 000 hus har skadats eller förstörts och 2 292 skolor har skadats. Mer än 13 000 fall av vattenburna sjukdomar har redan rapporterats i landet.
UNICEF stöttar regeringen genom att bland annat reparera och desinficera 40 000 brunnar. Vi levererar också vattenreningstabletter, hygienprodukter och vattendunkar med mera.
Vi sätter upp tillfälliga skolor och organiserar transport med hjälp av båtar för barn och lärare till skolorna.
I
Nepal
har 1,7 miljoner människor, varav 680 000 är barn, drabbats och fler än 352 000 har tvingats på flykt från sina hem. Mer än 185 000 hus har skadats eller förstörts, liksom 1 958 skolor – något som påverkar utbildningen för över 253 000 barn.
UNICEF samarbetar med regeringen och andra partners för att trappa upp katastrofinsatserna. Vi arbetar bland annat för att förhindra att det redan höga antalet undernärda barn ökar ännu mer.
I september kommer ett vaccinationsprogram mot mässling och stelkramp att dra igång, där information om näring och hygien kommer att spridas samtidigt. Målet är att nå över 260 000 barn under fem år och deras vårdnadshavare.
Vi levererar livräddande produkter som vattenreningstabletter, impregnerade myggnät, hygienprodukter och skolmaterial.
UNICEFs livräddande produkter lastas på en lastbil i Nepalgunj, Nepal. Bland annat levereras filtar, hygienprodukter, hinkar och vattenreningstabletter till familjer som drabbats av översvämningarna. Foto: © UNICEF/Jung Thapa
Fyra stater i norra Indien har påverkats svårt av översvämningarna, något som drabbar över 31 miljoner människor – varav drygt 12 miljoner är barn. Över 800 000 hus har skadats eller förstörts. 15 455 skolor har också förstörts, vilket drabbar nära en miljon elever. 16 miljoner barn är drabbade. Du kan vara med och rädda barns liv. Ge en katastrofgåva idag.
Relaterade artiklar
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.