Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 08 28
Uppdaterad |
2015 08 28
Stelkramp eliminerat bland mammor och nyfödda i Indien
Foto: © UNICEF/Singh
Stelkramp är en sjukdom som slår hårdast mot de fattigaste och mest utsatta, särskilt kvinnor och nyfödda i områden med dålig hygien och bristande tillgång till sjukvård. I utvecklingsländer är det vanligt att kvinnor föder barn hemma under dåliga hygieniska förhållanden. När navelsträngen klipps kan stelkrampssporer ta sig in i både mamma och barn för att sedan ta över kroppen på bara några dagar. Men sjukdomen är lätt att förebygga. Tre doser stelkrampsvaccin under en graviditet kan skydda både mor och barn mot stelkramp vid födseln och under de två första månaderna.
Indien är ett av de länder i världen som har allra störst befolkning, med 327 miljoner kvinnor i barnafödande ålder och 26 miljoner barn som föds varje år. 1988 dog så många som 160 000 barn i Indien av stelkramp. Men nu är antalet nere på mindre än ett barn per tusen som föds varje år och därmed räknas sjukdomen som eliminerad bland mammor och deras nyfödda.
Indiens regering har inte genomfört massvaccinationer mot stelkramp, som många andra länder har gjort. I stället har man gjort flera olika insatser med stöd av UNICEF, WHO och andra. Bland annat har ett kontantbidrag delats ut till familjer som föder sina barn vid en hälsoklinik och personal som är med vid förlossningar har fått bättre utbildning. Gravida kvinnor har också vaccinerats och särskild information har riktats mot samhällen för att ändra beteenden kring hur man hanterar navelsträngen på nyfödda.
Dessa insatser har varit avgörande för att eliminera sjukdomen och är ett stort framsteg när det gäller att rädda livet på barn under fem år, som ofta dör av orsaker som går att förebygga.
– Nya initiativ för att stärka sjukvårdssystemet och förbättra tillgången till vaccinationer kommer med stor säkerhet bidra till att Indien kan upprätthålla denna framgång, säger Louis Arsenault, chef för UNICEF i Indien.
Det här tycker vi är riktigt goda nyheter! Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barnen? Bli Världsförälder idag.
Relaterade artiklar
Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.
Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.
I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.