Elins-foto-tva-flickor-480.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 10 22

Uppdaterad |

2010 10 22

"Efter 5 veckor i total kulturkrock i Indien så har jag lärt mig mer än vad jag har sett, och då har jag sett mer än vad ögat klarar av och hjärtat tål."

För ett tag sedan sedan startade vi på UNICEF nätverket: Bloggare för varenda unge - tanken bakom det är att ju fler vi är som sprider kunskap kring de orättvisor och övergrepp barn runt om i världen utsätts för, desto fler kan vi påverka till att bli en del i kampen för alla barns rättigheter.

Istället för (eller utöver) att ge ett finansiellt bidrag ger du lite av din tid och ett utrymme på din blogg. Och du blir en viktig länk i kedja av människor som tillsammans kommer att kunna förändra utsikterna för miljontals barn runtom i världen.

Igår anslöt sig den etthundrande barnrättskämpen. Ett hundra bloggare är vi nu. En av dem är Elin Persson och här under berättar hon om vad som fick henne att bli Bloggare för varenda unge:

Elins-foto-Elin-480.jpg
Elin i Indien.Foto: Elin Persson

"För varenda unge

Efter 5 veckor i total kulturkrock i Indien så har jag lärt mig mer än vad jag har sett, och då har jag sett mer än vad ögat klarar av och hjärtat tål. Det tar sin tid innan man börjar öppna ögonen och inta verkligheten istället för att blunda och försöka undvika grymheten.

Jag har besökt kontrasternas land där mäktiga tempel sträcker sig mot himlen bredvid trasiga järnvägsspår där gatubarn springer och letar efter mat. Jag hade möjligheten till att komma till SOS-barnbyar för att se att det finns hjälp att få, men att det var så få som fick den hjälpen och att det finns så många kvar.

Vi kan få världen att öppna ögonen och bli medvetna om alla de barn som används som soldater, prostituerade eller tiggare. De sexuella övergreppen som sker varje dag i hemmet eller i bussen på väg till skolan, det kan vi förhindra genom att upplysa och säga nej. Bakom de tiggande kvinnor som passerar gatorna barfota, står en man som tar varje öre, och spädbarnet som hänger döende på hennes arm-är drogad med sprit eller knark för att vi ska känna medkänsla, bidra med våra pengar. Vi kan inte förändra vad som redan har hänt, men vi kan förändra vad som kommer att ske- och det börjar med barnen. Bara genom att se, att förstå och att tro så sprider vi kunskap och vilja till att ge varje hemlös gatubarn, varje utsatt flicka, varje ung soldat och varje armlös tiggare-chansen till ett liv, ett bättre liv.

Jag har valt att tro på att varje människa kan bidra till förändring, att förändring börjar med någonting litet, och att litet är början till någonting stort. Jag har valt att hjälpa UNICEF med att stödja barns rättigheter med så självklara saker som rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, skydd mot övergrepp och våld, skolgång, hälsovård och mycket mycket mer.

unicef.se kan du läsa om hur just du kan vara med och bidra. Och har du en blogg? Bli bloggare för varenda unge – och var med i kampen för just - varenda unge!

Antingen gör du ingenting, eller så gör du någonting. Tveka aldrig.

/ Elin Persson, bloggare för varenda unge

Elins-foto-pojke-indien-480.jpg
En liten indisk pojke.Foto: Elin Persson
Elins-foto-mamma-son-4801.jpg
Gata i Indien.Foto: Elin Persson
Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.