Flera miljoner barn har drabbats av den senaste tidens cykloner som dragit in över Moçambique, Indien och Bangladesh. Extremväder, cykloner och översvämningar, till följd av klimatförändringar, blir allt vanligare. UNICEF är oroade eftersom redan utsatta barn råkar mest illa ut.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2019 05 07
Uppdaterad |
2019 05 07
Klimatförändringar hotar barns liv – världens ledare måste vakna
Över 120 000 barn drabbades av cyklonen Kenneth som drog in över Moçambique i slutet av april, och var den starkaste stormen som landet någonsin uppmätt. Bara sex veckor tidigare drog cyklonen Idai fram i landet, med förödande följder för över en miljon barn. De senaste dagarna har omkring tio miljoner barn hotats av cyklonen Fani, som beskrivs som Indiens starkaste cyklon på över 20 år.
– Vi ser en oroande trend. Cykloner, torka och andra extrema väderhändelser ökar i frekvens och intensitet. Som vi sett i Moçambique och på andra ställen påverkas fattigare länder och samhällen värst. För barn som redan är utsatta kan konsekvenserna bli förödande, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef.
UNICEFs oro för hur klimatförändringarna påverkar barnens liv ökar. Vi uppmanar nu världens ledare att ta riskerna på allvar.
– Drunkning, jordskred, dödliga sjukdomar som kolera och malaria, undernäring och psykologiska trauman är några av de risker som barnen utsätts för, säger Gautam Narasimhan, senior rådgivare för klimatförändringar på UNICEF.
Vad gör UNICEF?
UNICEF arbetar för att begränsa effekterna av extrema väderhändelser, bland annat genom att utforma vattensystem som klarar cykloner och saltvattenförorening samt stärka upp skolbyggnader. Vi jobbar även förberedande genom att exempelvis stötta lokala hälsocenter i riskområden och förbereda på plats med livräddande produkter inför kommande väderkatastrofer. Vi ser också till att barn i riskområden får utbildning i hur de ska agera när en katastrof inträffar, för att minska antalet skadade.
Relaterade artiklar
En tio månader gammal pojke har delvis förlamats av polio i Gaza. Den mycket smittsamma sjukdomen hotar tusentals barns liv och hälsa. UNICEF vaccinerar nu tiotusentals barn varje dag i en kamp mot klockan.
För många är sommaren en tid för vila och återhämtning. Inte för barnen i Gaza. För dem har skräcken, hungern, lidandet och döden bara fortsatt. Efter 10 månader av krig är desperationen i Gaza större än någonsin.
Över 15 månader av krig i Sudan har lett till att miljontals människor tvingats på flykt, möjligheterna att nå fram med hjälp är begränsade och hungersnöd råder i landet. I Zamzam-lägret i Norra Darfur klassificeras situationen som svält.