Arbetet i det översvämningsdrabbade Pakistan är långt ifrån över. UNICEFs livsviktiga arbete för drabbade barn och familjer hotas nu av en allvarlig underfinansiering. Endast 53 procent av den efterfrågade budgeten har kommit in och man ber nu om mer stöd.
I skuggan av jordbävningskatastrofen riskerar många barn att utsättas för våld och övergrepp. Den svårt pressade ekonomiska situationen för många familjer skapar en grogrund för trafficking. I Haiti arbetar UNICEF på alla nivåer i samhället för att förhindra att barn utsätts för människohandel – kontroller vid gränsen, information till familjer och påverkan för att stifta lagar som skyddar barnen.
Många människor återvänder nu till sina hembyar efter den förödande katastrofen. Krisen är långtifrån över. Miljontals människor är fortfarande i akut behov av tak över huvudet, rent vatten, hälsovård, utbildning och skydd.
Över 10 miljoner barn har drabbats av översvämningarna i Pakistan och 2,8 miljoner av dem är yngre än fem år. Arbetet med att hjälpa familjer och barn pågår febrilt, men insatserna räcker inte. Barnen är fortfarande i desperat behov av mat, vatten, näring, vaccin och hälsovård för att överleva. Nu ber UNICEF om ännu mer pengar till barnen.
När världen omkring barnen kollapsar behöver de inte bara vatten, mat och sjukvård – utan också skydd mot övergrepp och psykosocial hjälp. Att upprätta säkra trygga områden för att skydda barnen ingår alltid i UNICEFs katastrofinsatser. I Pakistan har hittills 109 så kallade "child-friendly spaces" öppnats i de översvämningsdrabbade områdena.
Nu börjar sjukdomar spridas i de översvämningsdrabbade områdena. UNICEF har fått rapporter om flera hundratusen fall av akut diarré, hudinfektion och allvarlig luftvägsinfektion. Hotet om en andra dödsvåg på grund av epidemier kan snart bli verklighet och det är bråttom att rädda de 8,5 miljoner barn som överlevt från att dö.
Vattnet stiger och mer regn är på väg. Mammor flyr sina hem med småbarn klängande på ryggen. Törstiga barn tvingas dricka förorenat vatten. En femtedel av landet ligger redan nu under vatten och för varje minut ökar risken för en ännu värre katastrof. UNICEFs högsta chef, Anthony Lake, vädjar nu om mer pengar snabbt för att kunna rädda barns liv.
Översvämningarna har nu skövlat stora områden i Pakistan och katastrofen bedöms som den värsta i mannaminne. FN beräknar att över 15 miljoner människor har drabbats, vilket är betydligt fler än vid tsunamin. Nästan hälften är barn – och just nu 3,5 är miljoner av dem i akut behov av hjälp. Deras liv hotas främst av kolera, diaréer, tyfus och andra dödliga sjukdomar som sprids på grund av förorenat vatten.
FN uppmanade igår världens länder att bidra med 460 miljoner dollar, cirka 3,2 miljarder kronor, för att hjälpa de miljontals människor i Pakistan som drabbats av översvämningarna i landet. Pengarna ska gå till akuta humanitära hjälpinsatser under de närmaste tre månaderna.
Det häftiga regnovädret förväntas fortsätta under de kommande dagarna och situationen blir allt värre. Av de cirka 14 miljoner människor som hittills drabbats är 6 miljoner barn och siffran stiger för varje dag. UNICEF ser till att kvinnor och barn prioriteras. Förödelsen är enorm och mer pengar behövs.
Katastrofhjälpen har börjat komma fram i Pakistan i de områden där vattnet sjunkit undan. UNICEF har de senaste dagarna undersökt vilka skador som uppstått på grund av översvämningen och var insatserna behövs mest. Viktigast just nu är att se till att människor har tillgång till rent vatten och att förhindra spridning av vattenburna epidemier.
UNICEF sänder katastrofhjälp till miljontals människor som drabbats av svåra översvämningar i nordvästra Pakistan. Översvämningarna sägs vara de värsta i regionen på 80 år och har hittills drabbat nära 4 miljoner, av vilka 1,4 miljoner är barn.
Jordbävningen på Haiti drabbade landets mest befolkningstäta område, tog urskillningslöst livet av över 220 000 människor, skadade 300 000 personer och gjorde över 2 miljoner hemlösa. Idag publicerar UNICEF en rapport om hjälparbetet under de första sex månaderna efter katastrofen och konstaterar att den humanitära krissituationen är långt ifrån över.
Tre månader har gått sedan Haiti skakades av den värsta jordbävningen i landet på 200 år. Tack vare massiva hjälpinsatser har en allvarlig kris för de drygt en miljon barn som direkt drabbats av katastrofen kunnat avvärjas. Men fortfarande återstår ofantligt mycket att göra. Det konstateras i den rapport om de tre första månadernas insatser som idag presenteras av UNICEF.
Efter den förödande jordbävningen i Haiti har UNICEF i samarbete med landets regering arbetat för att skolundervisningen ska komma igång så fort som möjligt. Skolor har reparerats, tusentals tältskolor har sattas upp och den här veckan uppmanas nu alla barn i landet att återvända till skolan.
I dag inleds den stora givarkonferensen för Haiti i New York, där regeringsrepresentanter och experter samlas tillsammans med företrädare för organisationer och FN-organ för att planera inför återuppbyggnaden av det hårt drabbade landet. UNICEF finns på plats för att sätta fokus på barnens behov och föra fram deras åsikter.
UNICEF Sverige har samlat in drygt 23 miljoner kronor till det jordbävningsdrabbade Haiti. Detta är ett väldigt bra resultat, men behoven är enorma och ännu mera pengar behövs för att kunna bygga upp landet och ge barnen en bättre framtid.
UNICEF och andra FN-organ är redo att hjälpa Chile i efterdyningarna av den kraftiga jordbävning som drabbade landet tidigt i lördags morse. Vanligtvis brukar landets regering hantera katastrofer på egen hand och FN har inte någon förutbestämd roll i detta arbete – men nu har landet bett om extern hjälp.
Sedan jordbävningen förstörde tusentals skolor har omkring hälften av barnen i Haiti varit utan undervisning. Men under den senaste veckan har många av dem fått en plats i ett klassrum igen. UNICEF startar tillfälliga tältskolor i väntan på att de raserade skolorna ska byggas upp.