UNICEF och andra FN-organ är redo att hjälpa Chile i efterdyningarna av den kraftiga jordbävning som drabbade landet tidigt i lördags morse. Vanligtvis brukar landets regering hantera katastrofer på egen hand och FN har inte någon förutbestämd roll i detta arbete – men nu har landet bett om extern hjälp.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 02 28
Uppdaterad |
2010 02 28
UNICEF redo att hjälpa Chile efter jordbävningen
Jordbävningen som mätte 8,8 på Richterskalan har hitintills krävt minst 700 dödsoffer och fördrivit hundratusentals människor från sina hem. Den har orsakat utbredd förödelse och skadat bostäder, sjukhus, skolor, vägar och annan infrastruktur.
UNICEF har sedan många år fältkontor i Chile och samarbetar med landets regering i långsiktiga utvecklingsprojekt. All UNICEF-personal i landet är oskadd.
Behov av hjälp
Efter att ha gjort en inledande bedömning av de skador som skalvet orsakat och vilka omedelbara behov som fanns, gick den chilenska regeringen i söndags ut och bad det internationella världssamfundet om hjälp. Landet har behov av såväl fältsjukhus, tillfälliga broar och fungerande vattenreningssystem, som av räddningspersonal och experter som kan bedöma skadorna. Omvärlden väntar nu på att regeringen mer i detalj ska specificera behoven och fördela uppgifterna.
UNICEF redo med expertis
Den här jordbävningen kom bara sex och en halv vecka efter jordbävningen i Haiti, där intensiva hjälpinsatser fortsätter enligt planerna. UNICEF har tydliggjort att de humanitära insatser man nu gör i Haiti inte på något sätt står i vägen för att bidra med den experthjälp som kan eventuellt kommer att behövas i Chile.
Enligt Louis-Georges Arsenault som är ansvarig för UNICEFs katastrofverksamhet, kommer organisationen kanske att behöva bidra med hjälp när det gäller vattenreningssytem och att se till att barn skyddas från våld och övergrepp. I nuläget används de resurser som redan finns.
– Om inte situationen förvärras kommer varken UNICEF eller FN att öppna en särskild insamling till katastrofarbetet i Chile, säger Louis-George Arsenault.
Katastrofzoner utlysta
Lördagens skalv träffade Chiles kust klockan 3.34 på morgonen. Skalvets epicentrum var 325 km sydväst från huvudstaden Santiago, men bara 100 km från Chiles näst största stad Concepción, som har fler än 200 000 invånare. En tsunami utlöstes av skalvet och orsakade ytterligare skada i flera sydligt belägna kuststäder. Den chilenska regeringen har utlyst katastrofzoner i de områden som är påverkade av skalvet, här inkluderas Bio-Bio, Maule, Araucania, Valparaiso och Metropolitan Santiago.
Chiles utbildningsdepartement har skjutit fram skolstarten av vårterminen med en vecka. Istället för idag, måndag, kommer eleverna att börja den 8 mars.
Mindre omfattning än i Haiti
Antalet dödsoffer i Chile förväntas att stiga, men det förefaller ändå troligt att jordbävningen bara når en bråkdel av den omfattning som skalvet på Haiti orsakade den 12 januari. Även om skalvet då var mycket svagare i sin styrka än den vid Chiles kust, så förstorades effekterna av naturkatastrofen då Haiti är ett betydligt skörare land med extrem fattigdom och en bräcklig infrastruktur.
Pengar finns
UNICEF har redan tillräckligt med resurser för katastrofinsatser i Chile, men situationen kan förändras. I dagsläget är behoven allra störst i Haiti. Det kommer att ta flera år att bygga upp landet och mer pengar behövs.
Ge ett bidrag till UNICEFs återuppbyggnadsarbete i Haiti.
Relaterade artiklar
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.