
Hundratusentals barn i fara
efter jordbävningen i Myanmar
Många barn har dött, skadats och fått sina hem förstörda. UNICEF är på plats och hjälper de mest utsatta barnen.
Publicerad |
2025 03 31
Uppdaterad |
2025 03 31
UNICEF levererar vatten och mediciner till barnen i Myanmar
Den 28 mars skakade en kraftig jordbävning Myanmar och skapade enorm förödelse, framförallt i de centrala delarna av landet. Tusentals människor, varav många barn, har dödats eller skadats. Hem, skolor, sjukhus, vattensystem och annan infrastruktur viktig för barns liv och hälsa har raserats. Även Bangkok och andra delar av Thailand drabbades.
– Överallt här ser jag förstörda vägar, förstörda vattenledningar och enorm påverkan på infrastrukturen. Familjer och barn sover utomhus eftersom deras hem förstörts, eller för att de är rädda för att vara inomhus. Vi på UNICEF är verkligen oroade över situationen, och särskilt för barnen som alltid drabbas värst i kriser som denna, säger Julia Rees, UNICEFs biträdande chef i Myanmar, på plats i staden Nay Pyi Taw.
Jordbävningen förvärrar en redan pågående humanitär katastrof i Myanmar. Krig och konflikter under de senaste åren har tvingat 3,5 miljoner människor på flykt. Flera regioner upplever pågående utbrott av kolera och diarré. 6,3 miljoner barn var redan innan jordbävningen i behov av humanitär nödhjälp.
UNICEF kunde snabbt leverera nödhjälp
UNICEF har funnits på plats i Myanmar sedan 1950-talet och vi har ett fältkontor i Mandalay, nära epicentrum för jordbävningen. Vi kunde därför snabbt nå ut med det mest livsviktiga för barns överlevnad. Under helgen har UNICEF levererat flera ton med bland annat rent vatten, hygienpaket, tält och mediciner till vårdinrättningar och drabbade familjer.
– UNICEF har personal och lokala partners på plats som redan levererar förnödenheter. Grundläggande nödhjälp som dricksvatten, sanitet, hygienpaket och sjukvårdsmaterial når de mest utsatta barnen och de värst drabbade samhällena, säger Julia Rees.
Mer nödhjälp har redan packats och skickats i väg från UNICEFs katastroflager i Köpenhamn, det största i världen, och förväntas nå Myanmar inom kort.
Men UNICEF behöver akut mer resurser för att kunna fortsätta rädda liv och bygga upp det som har raserats. Behoven är enorma och stiger för varje timme. Samtidigt har UNICEF mindre än 10 procent av den finansiering som vi behöver för att kunna nå de barn i Myanmar som behöver hjälp.
Relaterade artiklar

Jag firade min första mors dag som mamma liggande på BB, en solig dag för sju år sen. Mitt livs största privilegium har varit att få födas in i trygghet – från min mammas kropp till hennes lyckliga famn – och att sedan få ge den gåvan vidare till mina egna barn. Det är en ynnest. Men det borde inte vara ett privilegium.

Varannan minut dör en kvinna vid förlossning eller av komplikationer relaterade till graviditet. UNICEF ser varje år till att miljoner kvinnor kan föda barn under säkra förhållanden.
En sänkt straffbarhetsålder, ungdomsfängelser och förlängda häktningstider för barn, är bara ett axplock av alla de repressiva förslag som på kort tid presenterats. Istället för att värna om barns lagstadgade rättigheter riskerar en sänkning av straffbarhetsåldern att urholka barns särskilda ställning i det svenska rättssystemet. UNICEF Sverige varnar för en rättsutveckling som sker utan hänsyn till förslagens samlade konsekvenser för barn.