Enele bor i Etiopien, ett av länderna på Afrikas horn som just nu härjas av den värsta torkan på 40 år. Hans fru har nyligen gått bort och yngsta sonen Gouda är allvarligt sjuk. Varje dag är en kamp för barnens liv.
Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.
Situationen i Etiopien är akut. I regionen Tigray, där våld utbröt i november förra året, riskerar nu över 350000 människor svält. 140000 är barn. För att liv ska kunna räddas måste akuta insatser göras nu.
Många barn och familjer har tvingats på flykt sedan våld utbröt i regionen Tigray i norra Etiopien i början av november. Situationen är extremt oroande och FN har fått rapporter om svåra människorättsbrott. Den humanitära hjälpen måste få komma fram.
Etiopien är ett av världens fattigaste länder. Här är torka och brist på rent vatten och toaletter ett problem för de flesta familjer, och en av de främsta orsakerna till att många flickor hoppar av skolan. UNICEF arbetar för att förse skolorna med vatten och separata toaletter för pojkar och flickor.
I en by i norra Etiopien får mammor lära sig laga näringsrik gröt till sina barn, något som räddar barns liv generationer framåt.
Amelia Adamo har under åtta års tid engagerat sig för UNICEF. På resor till bland annat Nepal och Etiopien har hon sett hur hjälpen kommer fram till barn som verkligen behöver det. Nyligen besökte hon vårt stora katastroflager i Köpenhamn och fick själv vara med och packa produkter som räddar barns liv.
Hamida är sex år och bor i Etiopien. Hennes familj har förlorat nästan all sin boskap i den värsta torkan på 50 år. I östra och södra Afrika kämpar miljontals barn mot undernäring, sjukdomar och vattenbrist. Trots det är det en katastrof som nästan ingen pratar om.
Det extrema väderfenomenet El Niño drabbar miljontals barn i redan hårt utsatta länder. I Etiopien upplever människorna nu den värsta torkan på 50 år. UNICEF finns på plats och ser till att undernärda barn får behandling. Vi kämpar också för att ge familjer rent vatten.
Minst 200 miljoner flickor och kvinnor i 30 länder har utsatts för kvinnlig könsstympning. Den livsfarliga sedvänjan är ett globalt problem, säger UNICEF idag på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.
Sedan 2008 samarbetar vi med M-magasin. Chefredaktören Amelia Adamo är starkt engagerad i barns rättigheter. Hon har vid olika tillfällen besökt Etiopien och i ett flertal artiklar skildrat situationen för kvinnor och barn i landet. Idag gästbloggar hon hos oss.
Sedan 1990 har Etiopien minskat barnadödligheten med två tredjedelar och på bara 10 år har den halverats. Därmed har Etiopien redan uppnått millenniemål nummer fyra. Framgångsreceptet är politisk vilja, tydliga riktlinjer och ett nära samarbete med UNICEF.
UNICEFs Världsföräldrar kämpar vid utsatta barns sida varje dag, året runt. Vilka är dessa vardagshjältar, vad är deras historia? Vi ringde upp Hans Dellenborg från Lidköping, stolt Världsförälder sedan 2007, och frågade honom om uppväxten i Etiopien, karriären som stridspilot och hur han fick sjunga med självaste Pavarotti. "När man har sett det jag har sett måste man göra något. Det är banne mig min plikt." säger Hans.
Idag är det fullt möjligt att radikalt minska barnadödligheten i fattiga länder. Det är bakgrunden till det globala initiativ som UNICEF nu gör tillsammans med regeringarna i USA, Indien och Etiopien.
Amelia Adamo har aldrig blivit så påverkad av en resa som den till Etiopien år 2008. "Shukurs ögon ska inte släppa mig. De ska etsa sig in så att jag aldrig glömmer." Läs Amelias krönika.
Sedan 2008 samarbetar UNICEF med FN:s befolkningsorgan för att få ett slut på traditionen med kvinnlig könsstympning. Arbetet har varit framgångsrikt – sedan satsningen började har över 6000 samhällen i nio afrikanska länder helt övergett den farliga sedvänjan.