etiopienblogg.jpg

Nötkrämen som räddar

barns liv

Skribent |

Publicerad |

2011 12 03

Uppdaterad |

2011 12 03

Nötkrämen som räddar barns liv

35 procent av alla barn som dör i Etiopien gör det på grund av undernäring. 1 av 3 etiopiska barn under fem år lider av kronisk undernäring. Det blev uppenbart när vi idag besökte en by utanför Harar i östra Etiopien. Torkan har slagit hårt mot regionen och 6000 barn lider av undernäring bara här. Men det är framförallt bristen på information som gör att barnen blir undernärda. Vi fick vara med på en så kallad ”health consultation”, där en av UNICEFs hälsoarbetare vägde barnen (under två års ålder) i byn och mätte deras armomfång. Det gör man för att kunna följa barnens viktkurva och för att förebygga undernäring. Hon informerade även alla mammor och pappor om amning och gav olika hälsoråd. Många mammor tror att den så kallade ”råmjölken” som rinner till precis efter förlossningen inte är nyttig, så därför gör många sig av med den. Det gör att många nyfödda går miste om viktiga mineraler och vitaminer som finns i råmjölken.

De barn som riskerar att dö av undernäring får komma till den UNICEF-finansierade hälsokliniken på en särskild undersökning varje vecka tills dehar återhämtat sig. Då matas barnen bland annat med en näringsrik jordnötskräm som räddar liv. Det krävs oerhört lite för att göra väldigt mycket. Tack vare den näringsrika nötkrämen återhämtar sig barnen ganska snabbt från undernäring.

Under de senaste åren har Etiopiens regering tillsammans med UNICEF arbetat aktivt med att förebygga och minska undernäringen hos barn under fem år. 1990 dog 20 % av alla barn innan de nådde sin femårsdag. Idag har siffran sjunkit till 8.8 procent. Vilken framgång!

Tre påsar jordnötskräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

/Petra Hallebrant, informationschef

Se en film med Eva Röse som pratar om nötkrämen vid sitt besök på UNICEFs katastroflager i Köpenhamn:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.