UN0723416.jpg

Änkling och pappa:

“Kämpar för deras överlevnad"

Enele bor i Etiopien, ett av länderna på Afrikas horn som just nu härjas av den värsta torkan på 40 år. Hans fru har nyligen gått bort och yngsta sonen Gouda är allvarligt sjuk. Varje dag är en kamp för barnens liv.

Skribent |

Publicerad |

2022 11 09

Uppdaterad |

2022 11 10

Änkling och pappa till nio barn: “Jag kämpar för deras överlevnad”

Enele lever ensam med sina nio barn i en by i södra Etiopien. Han förlorade sin fru när deras yngsta son var bara två månader, och nu kämpar han för att ge sina barn trygghet, men också mat för dagen. Efter sin mammas död kunde Gouda inte längre amma, och Enele gjorde istället gröt som han matade sin son med varje dag. Men Gouda mådde inte bra, han kräktes, hade diarré och blev allt svagare. 

– Jag märkte att han var sjuk, men förstod inte vad han drabbats av eller hur jag skulle göra för att ge honom rätt behandling, säger Enele. 

Gick i tre timmar för vård

Återkommande torka i Etiopien och övriga länder på Afrikas horn har gjort att miljontals människor lider av matbrist – och barnen drabbas värst. UNICEF har utbildat hälsoarbetare i området för att upptäcka och diagnostisera barn med undernäring, och nå fler barn innan det är för sent. 

Familjen fick besök av en hälsoarbetare som diagnostiserade Gouda med undernäring och rekommenderade omedelbar vård. I tre timmar gick Enele med sin son i hettan för komma fram till ett hälsocenter, där de fick hjälp.  

UN0723419
Två miljoner barn på Afrikas horn lider just nu av så pass allvarlig undernäring att de riskerar att dö. På UNICEFs hälsocenter får barn livsavgörande behandling mot undernäring.© UNICEF/Pouget

Gouda mår bättre

Nu har de varit på hälsocentret i fem dagar, Gouda har fått medicin och mjölkersättning och hans tillstånd har stabiliserats. 

– Han har inte diarré och kräks inte längre. Han har till och med börjat leka lite smått. Jag känner hopp inför framtiden, säger Enele.

UN0723418
Gouda fick hjälp i tid, och är nu på bättringsvägen.© UNICEF/Pouget

Situationen för familjerna på Afrikas horn är ofattbart sorglig. Ingen förälder ska behöva se sina barn kämpa för sitt liv för att maten inte räcker till. UNICEF har lång erfarenhet av att arbeta i regionen och vi fortsätter outtröttligt så länge barnen behöver oss. Tillsammans med givare som du kan vi hjälpa fler barn som Gouda. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.