Hans-Dellenborg_VF_bearbetad-575x394.jpg

Världsförälder med Afrika

i själen

UNICEFs Världsföräldrar kämpar vid utsatta barns sida varje dag, året runt. Vilka är dessa vardagshjältar, vad är deras historia? Vi ringde upp Hans Dellenborg från Lidköping, stolt Världsförälder sedan 2007, och frågade honom om uppväxten i Etiopien, karriären som stridspilot och hur han fick sjunga med självaste Pavarotti. "När man har sett det jag har sett måste man göra något. Det är banne mig min plikt." säger Hans.

Skribent |

Publicerad |

2013 05 10

Uppdaterad |

2013 05 10

Världsförälder med Afrika i själen

Hans har sett fattigdomen i Afrika med egna ögon. Som 11-åring flyttade han med sin pappa, mamma och syster till Etiopien. Pappan hade fått i uppdrag av FN att utveckla Etiopiens första internatskola för byggnadsingenjörer och tillsammans med 15 andra familjer byggde de upp skolan från grunden.

Resan till det nya hemlandet gick via Grekland, Tunisien, Libyen och Egypten. Familjen fick bila ner då mamma Dellenborg var så rädd för att flyga att det inte var tal om någonting annat. Fem veckor tog det och ju längre söderut de tog sig desto fattigare blev det.

Lite mat och mycket vänlighet

Familjen flyttade till ett hus i ett etiopiskt kvarter där de levde sida vid sida med lokalbefolkningen. De blev väl omhändertagna från första början.

– Svenskar hade gott renommé, säger Hans och berättar om hur Haile Selassie och hans folk aldrig glömde bort den ambulans som Sverige skickat för att hjälpa skadade etiopier under det andra italiensk-abessinska kriget.

Trots att de flesta av grannarna hade det dåligt ställt bjöds han alltid på lite mat och mycket vänlighet. Vänligheten och livslusten hos etiopierna kallar Hans för ”den afrikanska själen”. Hans familj tog varje möjlighet de kunde för att ge tillbaka.

Samhällsklyftorna var ibland skrämmande för ett barn att ta in och vissa bilder kommer han aldrig att glömma.

– På väg till skolan såg jag tiggarna som satt på gatorna. De var ofta spetälska och ibland var halva fingrarna borta och bitar av näsan och ansiktet. Jag såg fattiga etiopiska barn som satt 10-15 stycken på marken i ett plåtruckel och lärde sig skriva och räkna, berättar Hans.

Familjen återvände till Sverige år 1960 efter sex år i Etiopien. Mamma Dellenborg var fortfarande lika flygrädd och familjen stuvade återigen in sig i bilen och påbörjade en sju veckor lång resa hem genom Afrika.

Vill hjälpa alla barn med det han har

Hans är världsförälder sedan 2007 och ger 200 kronor till UNICEF varje månad. När han ser rapporterna och hur utvecklingen går framåt blir han glad i hjärtat. Hans uppmanar även andra att ge så mycket de kan.

– Tvåhundra kronor i månaden, det är ju skitsummor. Har du pengar över, sätt in dem på lämpligt konto, det säger jag alltid till mina barnbarn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

230508_UNIF1420.jpg
En kväll för alla barn

Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.

unicef-vvk-resultatbild-1200x630-1.jpg

UNICEFs TV-gala Världens viktigaste kväll var full av starka reportage, rörande framträdanden och roliga humorinslag. Men viktigast av allt var att 8 380 personer anmälde sig till att bli Världsföräldrar under kvällen.